Egypte begint 'Nationale dialoog'

KAIRO, 27 JUNI. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft gisteren een lang-vertraagde nationale dialoog geopend over de politieke en economische toekomst van het land. Er is evenwel nauwelijks onzekerheid over de uitkomst, aangezien de lijst deelnemers wordt gedomineerd door aanhangers van de regering. Onder de aanwezigen is slechts een enkele, gevestigde moslim-fundamentalist; moslim-extremisten, die een geweldadige campagne voeren voor een islamitisch regime, ontbreken volledig.

Mubarak kwam vorig jaar met het idee van een nationale dialoog aan het begin van zijn derde ambtstermijn van zes jaar, maar het begin ervan werd herhaaldelijk zonder opgaaf van redenen uitgesteld. Onderwerp van gesprek, aldus Mubarak op de plechtige opening, zijn grotere openheid van het Egyptische bestel, en hoe dat te verwezenlijken, en de richting die het land op langere termijn moet kiezen - niet alleen de wijze waarop een gemeenschappelijk front tegen moslim-extremistisch geweld kan worden gesmeed. “We zijn het allemaal eens over de noodzaak om gewelddadige en terroristische groepen beslissend aan te pakken”, aldus Mubarak.

De lijst deelnemers omvat 65 parlementariërs, in meerderheid van de regerende Nationaal Democratische partij (NDP), een groot aantal journalisten van regeringskranten, en academici, bankiers en zakenlieden die deel uitmaken van de gevestigde orde. Beroepsorganisaties die door fundamentalisten worden beheerst, zoals die van advocaten, artsen en technici, worden vertegenwoordigd door hun voorzitters, die zelf geen fundamentalisten zijn. De enige prominente fundamentalisten die zaterdag aanwezig waren, waren leden van de Socialistische Arbeidspartij, een van de erkende oppositiepartijen. Prominente anti-fundamentalisten zoals de schrijver Naguib Mahfouz en de acteur Adel Imam zijn eveneens uitgenodigd.

Twee oppositiepartijen, de linkse Nasseristen en de rechtse WAFD, boycotten de dialoog. Volgens hen is de regering niet werkelijk uit op politieke hervorming. Mubarak las hen de les: “Het lijkt erop dat er mensen die die de zaken niet zien zoals ze werkelijk zijn”. “Wij zullen de aanbevelingen van deze conferentie met open hart en open geest ontvangen en die aanbevelingen in overweging nemen waarover een consensus blijkt te bestaan, vooropgesteld dat ze in overeenstemming zijn met het nationaal belang.” (Reuter)