Dubbele Duitse zege Europa Cup atletiek

BIRMINGHAM, 27 JUNI. In de zwakste finale uit de historie won Duitsland zowel bij de mannen als bij de vrouwen in Birmingham de Europa Cup atletiek. Bij de vrouwen kwam Groot-Brittannië slechts één punt te kort. Titelverdediger Rusland werd in beide categorieën slechts derde. De opvallendste atleet was Linford Christie. De Britse wereldkampioen won zowel op de 100 als de 200 meter. Zijn tijden waren net zoals die van al zijn collega's niet geweldig. Op de 100 meter liep Christie 10,21, op de 200 meter 20,68.

Relatief gezien werden de beste prestaties op technische nummers geleverd. De Rus Andrej Moroevjev zorgde met 87,34 meter voor een nationaal record speerwerpen. Zijn landgenoot Dennis Kapoestin hinkte, stapte en sprong naar 17,30 meter. Verder sprong de Duitse Heike Drechlser 6,99 meter ver en wierp landgenote Ilke Wyludda 68,36 meter met de discus. Natalia Tsjikolenko uit Wit-Rusland bevestigde haar toonaangevende positie bij het speerwerpen met 69,00 meter.

De over het algemeen zwakke prestaties konden worden verklaard door het feit dat de meeste landen niet in hun sterkte opstelling verschenen in Birmingham. Alleen Duitsland kwam met alle toppers. Vele atleten concentreren zich op het komende EK in Helsinki. “Mijn enige doel dit jaar is de Europese titel winnen. Tijden zeggen me niets”, sprak de Duitser Dieter Baumann na zijn gewonnen 5000 meter. Hij liep een tactische race. Toch is het ook nog lang niet zeker dat alle vedetten zelfs bij het EK in augustus aanwezig zullen zijn. Sommigen zouden de titelstrijd kunnen laten schieten om zich te sparen voor meer lucratieve atletiekontmoetingen.

Een andere oorzaak van de tegenvallende tijden, sprongen en worpen lijken de verscherpte dopingcontroles van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) te zijn. In Birmingham werd bekendgemaakt dat onlangs bij een wedstrijd in Roemenië twee atleten positief zijn bevonden. Hun namen zijn nog niet vrijgegeven.

De Poolse mannenploeg werd bij de strijd om de Europa Cup voor B-landen van twee weken geleden in Valencia een plaats teruggezet, van de eerste naar de tweede. Deze maatregel werd genomen omdat de kogelstoter Pjotr Perzylo op het gebruik van verboden middelen werd betrapt. Hij werd gediskwalificeerd. Dat kostte de Polen zeven punten zodat Spanje naar de koppositie wist door te stoten. Polen promoveert desondanks naar de A-poule.

Met de dubbele winnaar Duitsland plaatste Groot-Brittannië zich voor de strijd om de wereldfinale in september.

Inge Langenhuizen heeft zaterdag in Leiden de 23ste editie van de wedstrijd om de Gouden Spike gewonnen. De Eindhovense atlete kreeg de prestatieprijs voor haar 13,25 seconden op de 100 meter horden, die tot stand kwam met een niet toelaatbare rugwind van 2,4 meter per seconde. Langenhuizen bleef met haar tijd binnen de B-limiet (13,30) voor het EK.

Discuswerpster Jacqueline Goormachtigh slaagde er in Leiden niet in de limiet van 59.00 meter te halen. Haar eerste worp, 58.20, was hoopvol, maar met de resterende vijf pogingen kwam zij minder ver.