Dramaserie over idealistische kinderen start eenzijdig

Kleine daden, grote gevolgen, Ned.1, 18.40-18.53u.

Niet bekend

In de eerste aflevering van ruim een kwartier, geschreven door Esmé Lammers, geregisseerd door Rob Mooy en getiteld De heldendaad, worden de kooien van een nertsenfarm door een gemaskerd kind opengezet. Elk van de drie kinderen in de hoofdrollen beweert op zeker moment de dader te zijn van deze diervriendelijke actie, maar we weten dat twee van hen daarover niet de waarheid spreken. Eigenlijk is wel duidelijk dat het de kleine Johannes was, maar het scenario zet onhandig enkele dwaalsporen uit. De biologieleraar (gespeeld door de milieuvriendelijke disc-jockey Bas Westerweel) mag dan beweren dat je op zo'n manier geen bijdrage levert aan de bestrijding van de bontindustrie en de politie heeft een verblijf in de cel in petto voor de jeugdige verdachte, maar toch kan deze rekenen op de warme sympathie van zijn klasgenoten en van de kijker.

Tijdens het proces tegen hem (kennelijk worden ongeveer twaalfjarige wetsovertreders in Nederland net zo behandeld als volwassenen) zorgt de apologie van de veroordeelde wederom voor warme bijval.

Het weinig overtuigende mini-drama levert in zijn eenzijdigheid nauwelijks stof tot overdenking; het is in feite niets anders dan een variatie op het thema van goede, idealistische kinderen tegen realistische, dus minder goede ouderen. Voor andere dan jeugdige kijkers heeft het filmpje dan ook weinig te bieden.

    • Hans Beerekamp