Dollar lager, interventies helpen niet

TOKIO, 27 JUNI. De koers van de Amerikaanse dollar is vandaag voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog in Japan onder de honderd yen gesloten.

Ondanks agressieve interventies van de centrale bank van Japan daalde de dollar tot 99,93 yen. Op de Europese valutamarkten bleef de dollar vanmorgen zwak en in Amsterdam daalde de munt tegenover de gulden tot 1,7701, het laagste peil sinds het voorjaar van 1993. In een reactie op de verdere verzwakking van de dollar gingen vanmorgen de aandelenkoersen op de beurzen in Europa met gemiddeld 1,5 procent omlaag. De Amsterdamse effectenbeurs kwam uit op het laagste niveau van dit jaar.

In New York was de dollar vorige week al even onder de honderd yen gekomen, maar in Tokio is de dollar nog nooit zo laag gesloten. Afgelopen vrijdag deden liefst achttien centrale banken een gezamenlijke interventie om de dollarkoers te steunen, maar zij bleken niet opgewassen tegen de speculatieve kracht van de financiële markten. Vandaag kocht de Bank van Japan naar verluidt tevergeefs één miljard dollar om de koers van de Amerikaanse munt op te krikken.

De nieuwe explosie van de yen tegenover de dollar bracht een mineurstemming teweeg op de beurs van Tokio. Omdat de dure yen nadelig is voor de export, werden exportfondsen massaal aangeboden. Daarbij kwam de politieke chaos, die met het aftreden van het Japanse kabinet afgelopen zaterdag een climax bereikte. De voorzitter van de Japanse werkgeversorganisatie zei vandaag dat als de opmars van de yen niet tot staan wordt gebracht, niet alleen de export maar de hele Japanse industrie tot stilstand komt. “Ik maak me ernstig zorgen”, zei hij, “ook voor de rest van de wereldeconomie”. De Nikkei, het koersgemiddelde van 225 toonaangevende fondsen in Tokio, zakte scherp met 2,24 procent. Vrijdag had de Nikkei al 1,29 procent verloren.

Op de valutamarkten werd vanmiddag, wanneer de Amerikaanse markt opent, een interventie van de centrale banken verwacht. Handelaren zien op langere termijn een renteverhoging door de Federal Reserve Board (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, als middel om de Amerikaanse munt te steunen. Volgende week dinsdag en woensdag komt het beleidsbepalende orgaan van de Fed bijeen.

Ook wezen handelaren vanmorgen op het belang van de komende top van de zeven grootste industrielanden, eind volgende week in Napels. Een betere coördinatie van het monetaire beleid van de zeven landen en een gemeenschappelijke politieke steun voor de dollar kunnen het vertrouwen in de Amerikaanse munt herstellen.

    • Paul Friese