Cruijff hekelt spel Oranje na nederlaag

ROTTERDAM, 27 JUNI. Bijna tien miljoen televisiekijkers hebben zaterdag Nederland van België zien verliezen. Zeventig procent van alle Nederlanders van zes jaar en ouder zag in ieder geval een deel van de wedstrijd. Nog nooit hebben zo veel mensen buitenshuis een voetbalwedstrijd gevolgd: 3,3 miljoen. Een doelpunt van Philippe Albert besliste in de 66ste minuut het voor Oranje ongelukkig verlopen duel.

Johan Cruijff haalde in een commentaar in de Spaanse krant El Periodico hard uit naar het Nederlandse elftal. “De angst en de twijfel die men reeds vóór het WK had, zijn na de eerste twee wedstrijden bevestigd. Tegen Saoedi-Arabië leed het elftal reeds. Tegen België werden de grote onvolkomenheden duidelijk.”

Dit weekeinde kwalificeerden drie landen zich voor de achtste finales. Roemenië en Zwiterland plaatsten zich in groep A. Roemenië won gisteren met 1-0 van het gastland en eindigde als groepswinnaar. Zwitserland verloor weliswaar met 2-0 van het uitgeschakelde Colombia, maar eindigde dank zij een beter doelsaldo vóór de VS op de tweede plaats. Amerika kan zich nog plaatsen als het als een van de vier beste nummers drie eindigt. Argentinië plaatste zich zaterdag door Nigeria te verslaan (2-1).

Vanavond worden twee wedstrijden gespeeld in groep C: Duitsland - Zuid-Korea en Spanje - Bolivia (beide 22 uur).