Crisis op Korfoe

LE SOIR:

Als de wonden niet snel verbonden worden, zullen de bilaterale relaties tussen sommige lidstaten geschaad worden. In België en Nederland zal men, voetbal-overwegingen daargelaten, de rivaliteit tussen Dehaene en Lubbers niet een twee drie vergeten. In de Europese Volkspartij had men stilzwijgend afgesproken dat de kandidaat die in de eerste ronde de minste stemmen zou ontvangen, zich zou terugtrekken. Vrijdagavond was het meteen 8-3 voor Dehaene, maar Ruud Lubbers heeft stand gehouden tot zaterdagochtend. Hij speelde zo hetzelfde spelletje als de Britten, die als enige een derde man steunden, Sir Leon Brittan - die blijk gaf van meer fair-play dan zijn eerste minister door zijn kandidatuur in te trekken. [..] Maar in het Nederlandse kamp was het een nationale kwestie en voor Ruud Lubbers een niet te onderdrukken persoonlijke ambitie.