CDA is weer terug in B en W van Arnhem

ARNHEM, 27 JUNI. De VVD in Arnhem levert geen vervanger voor de vorig week plotseling opgestapte liberale milieu-wethouder A.G. Coumans. De vacante wethouderszetel wordt opgevuld door het CDA. De gemeente Arnhem heeft dat vanochtend bekend gemaakt. Het CDA maakt daarmee na een afwezigheid van meer dan vier jaar een verrassende terugkeer in dagelijks bestuur van de Gelderse hoofdstad. De VVD houdt daarin nu nog een wethouder, de PvdA en D66 hebben er elk twee.

Coumans maakte vorige week zijn aftreden bekend. Hij vindt het werk als wethouder niet bevredigend meer omdat hij zich daarin te veel met onbelangrijke zaken moet bezig houden. De VVD had voor de zijn vervanging aanvankelijk twee kandidaten naar voren geschoven. Volgens de vanochtend uitgegeven verklaring hebben de coalitiepartners in het college echter gezocht naar 'verbreding van het draagvlak' door deelname van het CDA, vanwege de grote bezuinigingsoperatie die de gemeente Arnhem de komende jaren te wachten staan. PvdA, D66 en VVD hebben samen 22 van de 39 raadszetels in Arnhem, met het CDA komt de coalitie op 29 uit.

De christen-democraten mochten in maart niet deelnemen aan het college omdat geen van de zittende partijen een wethouder wilde inleveren. De VVD heeft dat nu wel willen doen, volgens insiders in de Arnhemse politiek mede omdat geen van de beide door haar voorgedragen wethouderskandidaten door de andere collegepartijen 'zwaar genoeg' werd bevonden. CDA-er H. Bloemen zal Coumans' zetel opvullen.