Campagne voor veilige zomerliefdes

Verliefd word je sneller in de zomer. Er wordt in de zomervakantie dan ook meer gevreeën en meer onveilig gevreeën. Dat constateert de projectgroep publiekscampagne aids/soa, die daarom juist nu een campagne veilig vrijen is begonnen. “In de zomer wordt losser geleefd”, aldus campagnecoördinator L. Kolker. “Na de zomervakantie zie je bij de poliklinieken een opleving van mensen met geslachtsziekten.”

De veilig vrijen-campagne, die dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden, is vooral gericht op 18- tot 35-jarigen. Zwart-wit foto's laten half-ontblote, hevig zoenende stellen (man-vrouw of man-man) zien met condoom in de aanslag. “De foto's zitten dichter op het moment waarop het condoom voor de dag moet worden gehaald dan vorig jaar”, aldus Kolker. “Een directere aanpak spreekt directer aan.”

In Nederland worden jaarlijks zo'n 25 miljoen condooms verkocht. Het gebruik onder mensen met wisselende seksuele contacten is volgens de projectgroep de laatste jaren flink gestegen. Maar nog altijd gebruikt een op de vijf niet-monogame mensen nooit een condoom.

Kolker raadt vakantiegangers aan condooms van thuis mee te nemen. “Het is omslachtig als je in het buitenland bent en moet uitzoeken waar je condooms kunt kopen en hoe ze in een andere taal heten.” Bijkomend vakantieprobleem: de kwaliteit van condooms is elders beduidend minder, vooral in zuid-Europa en in exotische landen. “Hoe verder weg hoe minder de kwaliteit”, aldus Kolker. “En als je ze eenmaal hebt gevonden, ga je natuurlijk niet vragen: zijn deze condooms wel wettelijk goedgekeurd?” (BD)

    • Margot Poll
    • Birgit Donker
    • Herman Staal. Tekening
    • Raymond van den Boogaard
    • Sjoerd de Jong