'Bosnische leger kan bevrijdingsoorlog beginnen'; Moslims militair steeds sterker

SARAJEVO, 27 JUNI. Naar aanleiding van nieuwe terreinwinst in gevechten tegen de Bosnische Serviërs heeft gisteren de opperbevelhebber van de Bosnische regeringstroepen gezegd dat de moslims in staat zijn “een bevrijdingsoorlog te beginnen”.

Bij Gorazde werd gisteravond een Britse VN-patrouille onder vuur genomen. Daarbij werd een Britse VN-soldaat gedood. Wie de schutters waren bleef onduidelijk.

Het sinds 10 juni bestaande staakt-het-vuren wordt in Centraal-Bosnië nauwelijks nog nageleefd; besprekingen over de verlenging ervan, die zaterdag onder auspiciën van de VN hadden moeten worden gehouden, gingen niet door omdat de moslims niet kwamen opdagen.

De moslims dreven tijdens felle gevechten de Serviërs verder terug in het gebied rond Doboj in Centraal-Bosnië. De omvang van de terreinwinst is niet groot, maar het gaat wel om strategisch belangrijk gebied. Sinds weken doen de moslims verwoede pogingen de Serviërs bij Doboj te verdrijven van de hellingen van de berg Ozren. Hun doel is de controle over de weg die Zenica met Tuzla verbindt. Als de moslims die weg in handen hebben, controleren ze een ononderbroken aanvoerlijn van de Adriatische kust tot het noorden van Centraal-Bosnië.

Alleen vrijdagavond al werden volgens VN-woordvoerders door de strijdende partijen op en rond de Ozren 1100 granaten afgevuurd. Ook op zaterdag was de strijd zeer hevig. Volgens de Bosnische Serviërs leden beide partijen zware verliezen. Gisteren verflauwde de strijd. De opperbevelhebber van de moslims, generaal Rasim Delic, zei dat “de oorlog in Bosnië zijn hoogtepunt heeft bereikt” en dat “het regeringsleger nu in staat is een bevrijdingsoorlog te beginnen”.

VN-woordvoerders beschuldigden zaterdag de moslims van bestandsschendingen door het optreden van sluipschutters in Sarajevo. Zaterdag kwamen een Servische vrouw en een Servische soldaat in Sarajevo door sluipschuttervuur om het leven. (Reuter)