Bloemstukken in condooms en majorettes in tijgerrokjes

AMSTERDAM, 27 JUNI. Een hooggepruikte man werkt voor een autospiegeltje nog even zijn lipstick bij. Verderop, op de trappen van het koninklijk paleis, poseren twee nonnen in korte rok en netpanty's. Ze worden op de foto gezet door een kortgeschoren man in Schotse rok.

Op de Dam in Amsterdam werden zaterdagmiddag om half één de laatste voorbereidingen getroffen voor een Gay Parade, ter gelegenheid van Roze Zaterdag. De stoet trok via het homomonument op de Westermarkt naar het Museumplein waar de slotmanifestatie van Europride plaatshad, een elf-daags internationaal festival voor homo's en lesbiennes.

In de bonte parade trekken twintig praalwagens mee. Voorop rijdt een oude tram met wuivende homo-raadsleden. PvdA-raadslid Annemarie Grewel, in roze overhemd, hangt uit de deur. Daarna komen de in zwart leer gehulde motorrijders van Het Vagevuur en twee lijkkoetsen ingehuurd door de travestiet Vera Springveer. De bloemstukken in de koets zijn gedrenkt in met water gevulde condooms. Vrouwencafé Saarein is vertegenwoordigd met majorettes in tijgerrokjes. Overal zijn roze balonnen, vlaggen in regenboog-kleuren en 'slaafjes' die aan een ketting worden voortgetrokken door hun meester.

“Moet je kijken, wat een knappe mannen”, roept een toeschouwer als de praalwagen van discotheek April Exit voorbij rijdt. Goud-geverfde mannen met enkel een rode lendedoek bewegen sensueel hun gespierde lichaam en eten onderwijl een druifje. “Maar dat vind ik wel wat obsceen”, vervolgt de man wijzend op een andere wagen. “Zie je dat, ze smeren elkaars billen in met zalf.”

De parade trok ongeveer zestigduizend mensen, twee keer zo veel als op andere Roze Zaterdagen. “Het is een dag die van ons is, meer moet je er niet achter zoeken”, vindt Frans die uit Delft is gekomen om de parade bij te wonen. Henk, tot en met zijn pet in leer gehuld, ziet de Gay Parade als een demonstratie “voor gelijke rechten voor homo's in heel Europa, vooral in Italië”. Eerder deze week liet hij zich met zijn Engelse vriend trouwen in de Sleep-in Arena door een 'ambtenaar van de homoseksuele stand'.

Aangekomen op het Museumplein luisteren de paradegangers naar onder andere Boy George, Lois Lane en de Nasty Girls. Sprekers maken zich sterk voor rechten van homo's en lesbiennes. Wegens geldgebrek moest het voor zaterdagavond voorziene slotfeest worden afgelast.

Eerder op de dag werd in natuurgebied De Oeverlanden in Amsterdam-Zuid de naam onthuld van een fietspad dat voortaan 'Anton Schlepers-pad' heet. Hiermee kwam erkenning voor een populaire maar omstreden ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Anton Schlepers, in 1993 overleden aan aids, heeft zich jarenlang ingezet om De Oeverlanden als cruise-gebied te behouden. “Anton heeft mede een plek gecreëerd voor mannen die iets anders willen dan het huisje, boompje, beestje”, zei zijn neef Harrie Schlepers tegen de zestig aanwezigen.