Bij Rusland en Kameroen overheersen de ruzies

ROTTERDAM, 27 JUNI. De twee ploegen met de grootste problemen buiten het veld ontmoeten elkaar morgenavond binnen de lijnen. Rusland-Kameroen is het duel zonder twee geschorste spelers, het duel ook tussen twee teams met de grootste organisatorische problemen. En een herhaling van 1990, toen de spelers van de voormalige Sovjet-Unie met 4-0 wonnen.

Bij Kameroen ging de aandacht niet naar de sportieve prestaties maar naar bij de perikelen buiten de lijnen. Voor het WK dreigden de spelers niet te spelen wegens de lage premies. Dankzij persoonlijk ingrijpen van president Paul Bila werd de spelersgroep meer geld in het vooruitzicht gesteld. De nieuwste rel betreft het plotselinge vertrek van Joseph Antoine Bell. De keeper van Kameroen stapte op na een ruzie met officials.

Vier jaar geleden bereikte Kameroen de kwartfinale bij het WK in Italië. Ook toen was er veel onrust in de spelersgroep. De Franse bondscoach Henri Michel houdt zich vast aan het verleden en gelooft heilig in een overwinning op het bijna uitgeschakelde elftal van Rusland. “De spelers zijn trots genoeg. Ze weten wat ze moeten doen. En dat is winnen. ” Mocht dit lukken, dan is Kameroen afhankelijk van het andere duel in groep C tussen Brazilië en Zweden. Zelfs een derde plaats hoeft nog geen uitschakeling te betekenen.

Bell verliet het trainingskamp, nadat sommige officials er bij de bondscoach op hadden aandrongen de eerste keeper te vervangen. In 1990 moest Bell om bijna dezelfde redenen zijn plaats afstaan. Toen werd hij uitstekend vervangen door Nkono. Wie hem nu vervangt, is nog onzeker.

Ook het gemis van Rigobert Song kan zwaar wegen tegen Rusland. De 17-jarige verdediger is voor twee duels geschorst na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Brazilië. Wellicht doet Michel een beroep op de oudgedienden Kana-Biyek en Ndiba. Of de 42-jarige spits Milla voor het eerst in het basiselftal zal worden opgesteld, lijkt minder waarschijnlijk.

De Russen vechten morgen voor hun allerlaatste kans. De sterke verdediger Gorlukovisch is geschorst na zijn rode kaart tegen Zweden. Bondscoach Sadyrin weet nog niet wie hij als vervanger laat aantreden. De veelgeplaagde Sadyrin had voor het WK ruzie met enkele topspelers als Kirjakov, Kantsjelsjkis en Dobrovski. Zij vonden hun baas een slechte trainer en waren ook van mening dat de premies te laag waren. Zij besloten thuis te blijven.

De Russen, die in 1986 nog furore maakten met prachtig combinatievoetbal, spelen in Amerika voor spek en bonen mee.

De eerste wedstrijd tegen Brazilië ging met 2-0 verloren, de tweede tegen Zweden was niet veel beter: 3-1. Morgen volgt de kans op eerherstel.