Bengaalse auteur Nasrin vraagt VS om politiek asiel

NEW DELHI, 27 JUNI. De ondergedoken Bengaalse schrijfster Taslima Nasrin stelt pogingen in het werk om asiel te krijgen in de Verenigde Staten. Dit hebben kranten in Bangladesh gisteren gemeld. Ze zou het vrouwencomité van de internationale schrijversorganisatie PEN in New York schriftelijk hebben benaderd met het verzoek te bemiddelen.

Eén krant, de New Nation, citeerde zelfs uit de brief die ze naar PEN had gestuurd. “Ik verkeer in groot gevaar,” zo citeerde de krant haar. “De fundamentalisten kunnen me elk ogenblik doden.” Het is niet duidelijk hoe de krant aan de brief kwam.

Een zegsman van de Amerikaanse ambassade verklaarde eveneens vernomen te hebben dat Nasrin PEN had benaderd. Maar hij verklaarde dat de Verenigde Staten tot dusverre geen actie hadden ondernomen. Volgens de Amerikaanse wet dient Nasrin persoonlijk een verzoek in te dienen en kan haar aanvraag pas in overweging worden genomen wanneer zijzelf in de Verenigde Staten verblijft.

Nasrin zou eerder vergeefs enkele buitenlandse ambassades in Dhaka hebben benaderd voor asiel. De Bengaalse overheid waarschuwde buitenlandse diplomaten vorige week zich niet met de zaak te bemoeien. “Bemoeit u er zich alstublieft niet mee,” aldus een hoge Bengaalse functionaris. “Het is een zeer gevoelige zaak, die velen van u, afgezien van de moslims, niet begrijpen.”

De 31-jarige Nasrin dook begin deze maand onder, nadat er een arrestatiebevel tegen haar was uitgevaardigd omdat ze de moslim-meerderheid opzettelijk zou hebben gekwetst. Tegenover de Indiase krant The Statesman zou ze hebben verklaard dat de Koran “grondig herzien moet worden”. Zelf heeft Nasrin steeds ontkend dit gezegd te hebben, maar The Statesman houdt vol van wel.

Eerder had de schrijfster al de woede gewekt van fundamentalisten in Bangladesh met haar boekje Lajja (Schaamte), waarin ze de wreedheden beschreef van Bengaalse moslims tegen leden van de hindoe-minderheid na de verwoesting van een moskee door radicale hindoes in de Indiase plaats Ayodhya in 1992.

Verscheidene islamitische organisaties hebben intussen een beloning uitgeloofd voor degene die Nasrin uit de weg ruimt. Tegen de initiatiefnemers hiervan zijn geen arrestatiebevelen uitgevaardigd. De afgelopen weken is het herhaaldelijk tot betogingen gekomen, waarbij duizenden mensen om de dood van Nasrin riepen. Ook gisteren waren er weer zo'n vierduizend radicale moslims op de been in Dhaka om tegen Nasrin te demonstreren. Toen ze koers wilden zetten naar het parlement, greep de politie in. Bij de daaropvolgende veldslag vielen zeker dertig gewonden. De fundamentalisten hebben voor aanstaande donderdag een nationale staking uitgeroepen tegen Nasrin. Gevreesd wordt dat het dan tot nieuwe ongeregeldheden zal komen.

    • Floris van Straaten