Bates dankt publiek voor hels lawaai op thuisbaan Wimbledon

LONDEN, 27 JUNI. Martina Navratilova jaagt op haar tiende Wimbledon-titel. De 37-jarige tennisster, bezig aan haar 22ste Wimbledon, bereikte zaterdag zonder problemen de laatste zestien. Zij versloeg de Amerikaanse Linda Harvey-Wild in een uurtje met 6-3 en 6-2. Harvey-Wild was een van de weinige speelsters met een positieve score (1-0) tegen Navratilova, maar voelde zich duidelijk minder thuis op het centre-court dan Navratilova. In de vierde ronde speelt Navratilova vandaag tegen de Tsjechische Jana Novotna.

Na een week vol verrassingen - met nederlagen van Steffi Graf, Michael Stich, Stefan Edberg en Jim Courier - hielden de favorieten zaterdag stand. Op de eerste zondag van The Championships, gisteren, wordt er niet gespeeld, tenzij regen het programma in de war heeft gegooid. Vandaag is de vierde ronde. Morgen spelen de vrouwen hun kwartfinales, donderdag de halve finale, zaterdag de finale. De mannen spelen op woensdag, vrijdag en zondag.

Bij de mannen hebben Pete Sampras, Goran Ivanisevic en Boris Becker in de eerste week het beste spel laten zien. De eerste twee stonden nog geen set af. De Amerikaan Sampras, die als eerste is geplaatst, had geen problemen met het restant van zijn afgebroken partij (6-1, 5-1) tegen zijn landgenoot Chuck Adams en won met 6-1, 6-2 en 6-4. De Kroaat Ivanisevic versloeg Amos Mansdorf uit Israel met 6-3, 7-5 en 6-4.

De Duitser Becker verloor de derde set (6-1) van de 27-jarige Argentijn Javier Frana, maar won met 7-6, 6-4, 1-6 en 6-3. Hij serveerde ver beneden zijn kunnen, wat hij zich vandaag tegen de 19-jarige Andrei Medvedev niet zal kunnen veroorloven. Medvedev is een gravelspecialist en klom dankzij een succesvol voorjaar naar vierde op de ranglijst. Becker staat tiende. Maar de Wimbledon-organisatie besliste anders en plaatste Becker als zevende en Medvedev als negende. Toch liet Medvedev, bij zijn tweede bezoek aan Wimbledon, zien dat hij ook op gras, vanaf de baseline uit de voeten kan tegen andere baseliners. Hij won van El Aynaoui, Dosedel en Fromberg.

De 32-jarige Engelsman Jeremy Bates, net als Becker onlangs vader geworden, werd door het publiek op het centre-court naar een overwinning op het Duitse service-kanon Marcus Zoecke geschreeuwd. “Het lawaai was ongelofelijk”, zei Bates na afloop. “Ik reis 30 weken per jaar en wordt 29 weken beschimpt. Het is leuk dat er één week is dat iedereen voor me juicht.” Hij speelt, net als in 1992, in de vierde ronde tegen de Fransman Guy Forget. Dit jaar kan hij de eerste Britse kwartfinalist worden sinds Roger Taylor in 1973, het jaar dat de veel topspelers het toernooi boycotten.

    • Remmelt Otten