Argentinië-Nigeria

Ook Argentinië heeft zich geplaatst voor de tweede ronde. De vice-wereldkampioen won in Boston zijn tweede duel in groep D met 2-1 van Nigeria, dat deze keer vooral opviel met keihard spel. Het elftal van bondscoach Clemens Westerhof heeft, na de eerdere 3-0 zege tegen Bulgarije, nog steeds een goede kans om de achtste finales te halen. Vrijdag speelt Nigeria tegen Griekenland.

Middenvelder Finidi voorkwam in de vierde minuut een vroege achterstand voor Nigeria. De Ajacied haalde bij de paal een fraaie kopbal van de Argentijnse verdediger Ruggeri van de lijn. Vijf minuten later scoorde de Afrikaanse kampioen uit één van de snelle counters. Op de rand van buitenspel kon Siasia de bal over de onnodig uitgelopen doelman Islas lobben, 0-1.

Argentinië herstelde zich snel van de zwakke start en kwam nog voor rust op voorsprong. Claudio Caniggia maakte bedie goals. De langharige spits van AS Roma was dertien maanden geschorst wegens druggebruik. Pas vorige maand was hij weer speelgerechtigd. Caniggia scoorde vier jaar geleden de enige treffer in het beladen WK-duel tegen Italië.

Vooral zijn tweede doelpunt getuigde van veel voetbalintelligentie. Hij schreeuwde naar zijn ploeggenoot Maradona: 'Diego'. Caniggia stond geheel vrij bij de vrije trap en kreeg de bal op maat van Maradona. Alleen voor doelman Rufai krulde Caniggia de bal prachtig in de verre hoek. De eerste goal maakte de spits met haarband nadat Rufai een vrije trap van Batistuta had losgelaten.

Een paar minuten eerder had arbiter Karlsson een doelpunt van dezelfde speler afgekeurd. De Zweed wilde eerst nog de voorgaande overtreding op Caniggia met een gele kaart bestraffen. In het tumult gaf Karlsson de Nigeriaan Oliseh een boeking, hoewel Eguavoen de boosdoener was. Na een stevige charge op Caniggia kreeg Eguavoen even later alsnog de gele kaart.

Diego Maradona speelde zijn 90ste interland en zijn 21e WK-duel. Daarmee evenaarde de 33-jarige Maradona, die in 1982 debuteerde, de Duitser Seeler en de Pool Zmuda. Vrijdag kan hij tegen Bulgarije recordhouder worden. Hij viel vooral op met enkele geniale voetbewegingen. “Hier geniet ik van. Het is lang geleden dat ik zo blij ben geweest met een overwinning. Ik was zo gelukkig dat ik tegen het einde zelfs de vermoeidheid niet meer voelde.”

“Argentinië heeft geprofiteerd van het gebrek aan ervaring binnen mijn ploeg”, stelde Westerhof na afloop vast. “De beide doelpunten werden gemaakt op het moment dat een deel van mijn spelers discussieerde met de scheidsrechter. De man was niet bepaald op onze hand, maar de nederlaag kun je hem moeilijk in de schoenen schuiven.”