Amsterdam 'paradijs' voor Gay Games in '98

NEW YORK, 27 JUNI. “De baby die wij hebben gemaakt is bij jullie in goede handen”, zei Susan Kennedy van de Federation Gay Games eergisteren. “Daar ben ik van overtuigd.” Na de officiële ondertekening van het contract is er geen weg meer terug: Amsterdam moet over vier jaar op 1 augustus 1998 de organisatie van de Gay Games V rond hebben.

De Gay Games zijn een initiatief van de Amerikaanse tienkamper Tom Waddell, die er in 1982 mee begon in San Francisco. Het evenement is daarna hard gegroeid. Vorige week hadden de spelen voor de vierde keer plaats, dit keer in New York. Het overweldigende aantal deelnemers van elfduizend zorgde ervoor dat het evenement groter was dan de Olympische Spelen in Barcelona. Bij de sluitingsceremonie zaterdagavond in het Newyorkse Yankees Stadium maakte Amsterdam definitief wereldkundig dat het de Gay Games meeneemt, nadat eerder op de dag een bekendmaking voor de pers en de ondertekening van het contract had plaatsgevonden.

In een hoek van café The Sporting Club op Hudson Street verzamelden zich zaterdagochtend de bestuursleden van de Stichting Gay & Lesbian Games Amsterdam, vertegenwoordigers van het Nederlandse Consulaat in New York, afgevaardigden van de Federation Gay Games, Amsterdams loco-burgemeester Frank de Grave en een twintigtal Nederlandse medaillewinnaars van de Gay Games New York. Daar had het officiële startschot plaats voor Gay Games V, die het thema 'Friendship' hebben.

De Grave begon nog net niet te zingen maar vertelde wel in het Engels dat er een lied is over Amsterdam waarvan een van de regels luidt: 'Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs'. “Het lied vertelt ook dat Amsterdam een paradijs is”, voegde De Grave eraan toe. Hij memoreerde verder dat de stad in het verleden al de Olympische Spelen in huis heeft gehad en dat de stad bekende sportlieden heeft voortgebracht, zoals Fanny Blankers Koen, Anton Geesink en Johan Cruyff.

De organisatie van de volgende Gay Games presenteerde Amsterdam als de homohoofdstad van Europa. De verwachting is volgens voorzitter Marjo Meijer dat Amsterdam minstens zoveel sportdeelnemers zal trekken als New York. Het budget van de organisatie zal ongeveer 8 miljoen gulden bedragen en Amsterdam, dat al 65.000 gulden voor de promotieactiviteiten beschikbaar stelde, is bereid 1 miljoen gulden bij te dragen.

“Dit is economisch gezien een enorme impuls voor de stad”, zei De Grave, die zowel financiën als sport in zijn portefeuille heeft. “Als ik hoor dat hier in New York omzetschattingen zijn van enkele honderden miljoenen dollars, dan kun je wel nagaan hoe belangrijk het is. Ook voor de promotie van de stad kun je met de spelen een visitekaartje afgeven.” Een directe link met de Olympische Spelen die Amsterdam misliep wil hij niet maken maar “als evenement is dit natuurlijk wel vergelijkbaar”, aldus De Grave.

    • Lucas Ligtenberg