AKO-prijs nu ook voor non-fictie

DEN HAAG, 27 JUNI. Naar de AKO-literatuurprijs van 100 duizend gulden kan vanaf dit jaar alle Nederlandstalige proza, zowel fictie als non-fictie, meedingen. Tot nu toe werd de prijs alleen toegekend voor fictie. De non-fictie zal overigens uitsluitend op literaire kwaliteit worden beoordeeld, zo heeft de organisatie bekendgemaakt.

Het stichtingsbestuur heeft besloten de AKO-prijs te vernieuwen, nadat het oude bestuur vorig jaar overstapte naar Libris (een organisatie waarin een aantal boekhandels samenwerken). Doel van het AKO-bestuur is zonder kwaliteitsverlies de prijs minder elitair te maken, zodat een breder publiek zich ermee kan identificeren.

Nieuw is ook dat een forum van in totaal dertig bekende en onbekende Nederlanders en Vlamingen uit de maximaal zes nominaties de prijswinnaar zal kiezen. De jury, die thans op de voorzitter na voor het eerst geheel uit beroepscritici bestaat, heeft inmiddels een lijst vastgesteld van 28 Nederlandse en Vlaamse titels. Zij zijn gekozen uit een aanbod van 341 boeken. Uit deze lijst stelt de jury de maximaal zes nominaties vast die op 13 september worden bekendgemaakt. De groep van dertig kiest op 22 oktober tijdens een publieke discussie het winnende boek, waarna de prijs voor de achtste keer wordt uitgereikt.

In de jury zitten Jessica Durlacher, Marcel van Nieuwenborgh, Arjan Peters, Frans Roggen, Aleid Truijens en voorzitter mr Frans Andriessen.