Zonnige zuinigheid (2)

De Amerikanen Joe Dominquez en Vicky Robin wijzen in hun boek Your Money or Your Life de weg naar een andere benadering van geld met een niet in het kort uit te leggen methode van negen stappen en ruim honderd tips om geld uit te sparen en bewuster te leven.

Voor elk aspect van ons leven weten de schrijvers iets om het nuttige en aangename te verenigen. Frugality, noemen zij die nieuwe ingetogen houding. Soberheid, eenvoud. Niet met gierigheid en oppotten als doel, maar om met minder bewuster te leven. Zonnige zuinigheid.

Ze trekken door de Verenigde Staten met spreekbeurten over hun filosofie en zijn oprichters van de New Road Map Foundation, een organisatie van vrijwilligers die een menselijke, duurzame toekomst voor onze wereld nastreeft.

Deze controlelijst moet helpen de bestedingsdrift in te tomen. Ga niet winkelen, zet de tering naar de nering, onderhoud alle spullen goed, draag kleren tot de laatste draad af en gebruik apparaten langer dan je zou willen, doe het zelf, anticipeer behoeften, onderzoek een aankoop of dienst op waarde, kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksnut, probeer iets voor minder te krijgen en koop tweedehands. Het geeft voldoening, verzekert het echtpaar. Hierna volgen enkele adviezen uit de lijst.

Eerst over bewegen. Yoga, joggen, fietsen en snelwandelen zijn manieren om zwellende buiken, verslappende spieren en conditie van een gevulde koek te bestrijden. Die passen echter niet in de geest van het boek. Je hoeft geen lid te worden van zo'n fit-as-a-fiddle-club of dure trainingsapparaten te kopen. Blijf dicht bij huis en leef je uit in dagelijkse bezigheden.

Verkoop je motorgrasmaaier, koop een hand-grasmolen, verbeter daarmee je conditie en zeg de sportclub op. Je hebt natuurlijk heel wat uit leggen in de buurt, maar na een paar weken volgen de snelste naäpers je voorbeeld, alsof ze het zelf bedachten.

Stofzuigen? Een zegen voor lijf en leden, mits men met kracht door het huis trekt. Een verstopt toilet? Fantastisch. Gratis buigen, strekken en zweten. De loodgieter kan thuis blijven. Uit deze aanpak volgt vanzelf dat de werkster niet meer hoeft te komen. Wat zullen vrienden en kennissen in stilte denken?

Wonen en huizen zijn bekende punten in de financiële planning. Opmerkelijk zijn deze suggesties. Verkoop je huis en ga in een kampeerwagen wonen. In de VS noemt men pensioentrekkers die zo leven snowbirds. Ze volgen de zon op hun trektocht. Iets voor onze plussers? Of zitten die gokverslaafde krassers liever bij de bingo in Benidorm? Wie zich geen voltijd nomade voelt, kan in een geschikte omgeving grond kopen en daar gaan staan. Bij kleinkinderen zijn zulke grootouders bijzonder populair.

Vakantie: je komt thuis van een verzorgde reis naar een oord met schitterende golfbanen, olympisch zwembaden, tennisbanen, paardrijden en als finale van zo'n opwindende dag een diner dansant, in 't pak. Daar halen de schrijvers een dikke streep door. Kamperen. Niet meer scheren, kleren vol kreukels, geen deodorant, niet wassen. Lekker stinken. In de open lucht ruikt niemand het. En misschien maar een uurtje rijden van huis. Weg is weg. Desnoods ga je eens per week even thuis in bad?

Mensen ontvangen: geld- en tijdverslinders. Families jagen elkaar verbeten op tot dure hapjes en drankjes. Waarom gaat het eigenlijk? Om onderlinge contacten, en daarbij speelt geld amper een rol. Afschaffen dus? Neen, het kan anders. Eten wat de pot schaft en geen diner waar de vrouw des huizes een week niet van slaapt door de zenuwen. Een eenvoudig maal, rijst met bruine bonen, ontspannen kletsen en iedereen is tevreden. Of nodig vrienden en kennissen uit voor het dessert en draai een interessante video om over te discussiëren. Deze vindt vast navolging: gebruik het voorgerecht bij de eerste familie, trek met z'n allen naar de tweede voor de soep, daarna verder naar een ander voor de hoofdmaaltijd, enzovoort. Een reis-maaltijd.

Tot slot deze tips. Liefhebbers van theater, film, muziek en andere interessante uitingen kunnen zich aanbieden als free lance medewerker van organiserende instellingen. Zo kan men de uitvoeringen bekijken en misschien artiesten en kunstenaars leren kennen. Het boek meldt als summum van zonnige zuinigheid voor een vrijwillige chauffeur: drie kwartier in een file met een beeldschone artieste, op weg naar het vliegveld. Heus, het gaat ècht niet alleen om geld. Voorbeeld: Vergeet niet dat het mooiste deel van een afspraakje niets kost. Die wenk sluit aan bij de raad iemand een dienst te verlenen voor zijn verjaardag (een massage of op de baby passen) in plaats van een cadeau.

(slot, voorgaande artikel zaterdag 18 juni)

    • Adriaan Hiele