Weer bombardenten in Zuid-Jemen

ADEN, 25 JUNI. Nieuwe bombardementen door Noordjemenitische troepen op de havenstad Aden in het zuiden van het land hebben gisteren zeker vier mensenlevens geëist. Terwijl de noordelijke troepen lichte terreinwinst boekten, raakten bij de bombardementen zeker 32 mensen gewond. Katjoesja-raketten sloegen in bij drie verschillende wijken van de zuidelijke havenstad. De noordelijke troepen rukten in de nacht van donderdag op vrijdag verder op in het dorp Bir-Ahmed, waarvan zij het noordelijke deel in handen hebben. Met hun aanval proberen de noordelijke militairen de aanvoerroute voor brandstof naar Aden af te snijden. Zuidelijke eenheden maken zich op voor een tegenoffensief.

Bij de zwaarste aanval tot nu toe van Noordjemenitische troepen op Zuid-Jemen vielen donderdag al zeker dertig doden, vooral onder de burgerbevolking. De zuidelijke leider Ali Salem Al-Beid voert momenteel in zijn toevluchtsoord Mukalla intensief overleg met de leiders van verscheidene stammen “om de agressors terug te slaan”. Het noorden wil met de bombardementen een einde maken aan het zuidelijke streven naar onafhankelijkheid. Het zuiden heeft de internationale gemeenschap tot sancties opgeroepen om het noorden te dwingen de aanvallen te beëindigen. De Veiligheidsraad ging donderdag niet verder dan het uitspreken van haar verontrusting over “de onnodige bombardementen op onschuldige burgers”. (AP)