Twee rechters stappen op na misdrijven

DEN HAAG, 25 JUNI. Twee rechters die zich vorig jaar schuldig maakten aan een misdrijf hebben uit eigen beweging ontslag genomen. Volgens mr. Th. ten Kate, procureur-generaal bij de Hoge Raad, hebben deze rechters zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en dronken rijden.

Leden van de zittende magistratuur trekken zich onverwijld terug als blijkt dat zij een misdrijf hebben begaan. Doen zij dit niet, dan volgt ontslag door de Hoge Raad.

De frauderende rechter vulde zijn belastingpapieren niet juist in. Dit gebeurde voordat hij tot rechter benoemd werd, maar het werd na een half jaar ontdekt door justitie. De ander reed aangeschoten naar huis toen hij al rechter was.

Beide zaken kwamen via klachten bij het openbaar ministerie terecht en gingen van daar naar de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Alleen de PG kan de Raad vragen rechters te ontslaan. In de praktijk blijkt dit bijna nooit nodig. “Rechters realiseren zich maar al te goed dat zij zich niet kùnnen schuldig maken aan misdrijven. Als dat toch gebeurt, dan weten ze dat er geen enkele clementie is”, aldus Ten Kate (ANP)