'Leger Israel mede schuldige bloedbad Hebron'

JERUZALEM, 25 JUNI. De Israelische commissie die onderzoek heeft verricht naar de slachtpartij op 25 februari in een moskee in Hebron, verwijt het Israelische leger dat het de islamitische gelovigen niet heeft beschermd. De commissie doet echter geen aanbevelingen voor het nemen van strafmaatregelen, zo schreef de Israelische krant Yediot Ahronot gisteren. Bij de moordpartij, door de joodse kolonist Baruch Goldstein, kwamen rond de dertig moslims om het leven.

Volgens de krant krijgt het leger in het rapport het verwijt dat het geen rekening heeft gehouden met de mogelijkheid van joodse terreur, terwijl de veiligheidsdienst Shin Beth daar wèl voor had gewaarschuwd. Het rapport van de commissie wordt overigens pas zondag gepubliceerd. De commissie, zo schreef Yediot, signaleert ernstige tekortkomingen bij de bewaking van het heiligdom en beschuldigt de politie ervan voor de moordpartij laks te zijn opgetreden tegen extremistische kolonisten. Zij zou aanbevelingen doen om de veiligheidsmaatregelen in de moskee te verscherpen en een duidelijker scheiding aan te brengen tussen joodse en moslim-gelovigen die de plaats bezoeken.

Het rapport zou voorts concluderen dat de schutter Goldstein alleen heeft gehandeld en dat alle slachtoffers zijn getroffen door schoten uit zijn wapen. De weduwe van Goldstein heeft zich intussen tot het Israelische hooggerechtshof gewend met een verzoek de publikatie van het rapport tegen te houden, omdat eerst moet worden vastgesteld hoe haar man is omgekomen. Hij zou mogelijk gehandeld kunnen hebben uit noodweer. Goldstein werd vermoedelijk gelyncht. (AFP)