Japanse premier Hata dient ontslag kabinet in

TOKIO, 25 JUNI. Het Japanse minderheidskabinet van premier Tsutomu Hata treedt af. De premier kondigde dat vanmorgen aan op een persconferentie vlak voor het parlement zou stemmen over een motie van wantrouwen van de oppositie. De kans dat die motie het haalde werd vannacht almaar groter toen voortdurend overleg tussen de regeringscoalitie en de socialisten vruchteloos bleef.

De laatsten eisten dat het kabinet vrijwillig zou opstappen en dat een nieuw coalitiekabinet zou worden gevormd. Dat zou de socialisten, die vlak na het aantreden eind april het kabinet boos hadden verlaten, bij hernieuwde toetreding tot de coalitie gezichtsverlies besparen. De coalitie weigerde, omdat de socialisten niet wilden garanderen dat Hata weer premier zou worden. Daarmee was het lot van het kabinet bezegeld. De socialisten zouden vóór de motie stemmen.

Omdat de premier afziet van zijn grondwettelijk recht het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, zal volgens de grondwet het huidige parlement binnenkort een nieuwe premier moeten kiezen. Doordat er alleen maar minderheden zijn en het politieke krachtenveld chaotisch is, is de uitslag van die verkiezing onvoorspelbaar.

De socialisten, die voorlopig als sterksten uit de politieke crisis tevoorschijn zijn gekomen, sloten vandaag niet uit dat zij alsnog tot de coalitie zullen toetreden nu het kabinet hun eis vrijwillig af te treden (noodgedwongen) heeft ingewilligd. Ook zou Hata desnoods weer premier mogen worden.