Interventies kunnen daling dollar niet tegenhouden

NEW YORK, 25 JUNI. Ondanks herhaalde interventies van centrale banken heeft de Amerikaanse dollar gisteren zijn daling ten opzichte van buitenlandse valuta voortgezet.

Onder leiding van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, konden zeventien centrale banken met steunaankopen van meer dan 2 miljard dollar niet verhinderen dat de Amerikaanse dollar opnieuw verlies leed tegenover de Duitse mark en de Japanse yen. De dollar eindigde 1,72 pfennig lager op 1,58 Duitse mark, ten opzichte van de Japanse munt daalde de waarde met 0,84 yen tot 100,83. In Nederlandse guldens daalde de dollar in New York met 2,3 cent tot 1,774 gulden.

“De markt is nog niet overtuigd van de ernst van deze interventies”, aldus valuta-econoom Chris Iggo van Chase Manhattan Bank. “Zolang de ingrepen van vandaag niet worden gesteund door meer interventies of zelfs een verhoging van de rente, gaat de daling gewoon door. Handelaren gebruiken de interventie nu om snelle winsten te halen.”

Investeerders in obligaties en aandelen kozen ook eieren voor hun geld. Het Dow-Jonesgemiddelde van de dertig belangrijkste fondsen daalde na een tumultueuze dag met ruim zestig punten en eindigde op 3636,94. Een lagere dollar verhoogt de kans op inflatie omdat invoer duurder wordt. Bovendien vertrekken buitenlandse investeerders omdat de koersdaling hun resultaten aantast.

De Amerikaanse dollar is de afgelopen week snel in waarde gedaald en bereikte een nieuw naoorlogs dieptepunt ten opzichte van de yen. De koers tegenover de Duitse mark was de laagste in maanden. Oorzaken zijn onder meer vrees voor inflatie in de VS, gebrek aan vertrouwen in president Clinton en de weifelende houding van diens regering ten opzichte van de dollar.

Volgens analisten zijn de commentaren van centrale banken de afgelopen tijd zo aarzelend geweest dat de markt nog niet denkt dat een grens is getrokken. De meesten verwachten dat de dollar zijn daling voortzet.

    • Lucas Ligtenberg