Ieren klagen over de hitte

ROTTERDAM, 25 JUNI. Alle vier de landen in groep E hebben drie punten. Dinsdag worden de laatste duels gespeeld. De Ieren verkeerden na de zege op Italië in de veronderstelling dat ze ongenaakbaar waren, maar Mexico maakte gisteravond duidelijk dat dat een misvatting is. De ploeg won verdiend met 2-1.

De Ierse bondscoach Jack Charlton zei na afloop dat zijn ploeg niet van Mexico had verloren, maar van het weer. De temperatuur in de Citrus Bowl van Orlando bedroeg ruim veertig graden. Charlton droeg zelf een grote witte hoed tegen de zon. Hij kreeg na de wedstrijd ruzie met Mexicaanse journalisten die hem verweten dat hij de hitte de schuld gaf van de nederlaag. “Volgende keer zullen we in de winter tegen Mexico spelen. Kijk dan maar wat er gebeurt”, reageerde Charlton.

Een Mexicaan herinnerde de coach er aan dat Ierland en Mexico in 1986 in Dublin 0-0 hadden gespeeld. Charlton boos: “Ik geef het weer niet de schuld. We hadden er wel mee te maken. We hebben van een goed elftal verloren. Maar jullie Mexicanen luisteren niet wat ik zeg.”

Charlton had tijdens ook al een geïrriteerde indruk gemaakt. Net zoals een aantal van zijn spelers. De Ieren konden het blijkbaar niet verkroppen dat ze niet eenvoudig de gewenste 0-0 konden vasthouden. Het was Luis Garcia, speler van Atletico Madrid, die voor en na rust met twee fraaie afstandsschoten Mexico op voorsprong zette. Hugo Sanchez zat bij Mexico op de bank. Coach Mejia Baron oordeelde dat het te warm voor de veteraan was.

Mexico had na de 2-0 nog verscheidene mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen. Er werd echter slordig met de kansen omgesprongen. Zodoende kregen de Mexicanen het nog even benauwd toen invaller John Aldridge zeven minuten voor tijd tegenscoorde. De Ieren gingen op jacht naar de onverdiende gelijkmaker, maar het harde schot van Townsend werd door de slechts 1.75 meter lange doelman Jorge Campos tegengehouden.