Franse verkenning Rwanda uitgebreid zonder tegenstand

NAIROBI/PARIJS, 25 JUNI. Franse troepen hebben gisteren hun verkenningsmissies in het westen van Rwanda uitgebreid. Zij hebben ze tot dusver geen weerstand ondervonden van leden van het door Tutsi's overheerste Rwandese Patriottische Front (RPF) of het regeringsleger.

Naar verwachting zullen alle 2.500 Franse militairen die meedoen aan de interventie in Rwanda, Operatie Turquoise genoemd, dit weekeinde in het naburige Zaïre arriveren.

De eerste eenheid die gisteren in de zuidwestelijke stad Shangugu aankwam, werd door militairen van het uit overwegend Hutu's bestaande regeringsleger en burgers begroet. Ook duizenden Tutsi's uit een vluchtelingenkamp nabij de grensstad verwelkomden de Fransen. Circa vijftig Fransen brachten de nacht in het kamp door om later weer terug te keren naar hun basis in Zaïre. Nabij Shangugu ontdekten de Fransen enkele massagraven.

Waarnemers menen dat de eerste Franse eenheid die in Rwanda arriveerde bewust naar een gebied ging waar ook Tutsi's verblijven om te laten zien dat Parijs onpartijdig is.

In de hoofdstad Kigali, waar de afgelopen dagen fel werd gevochten tussen het RPF en het leger, betoogde gisteren een menigte Tutsi's tegen de Franse interventie. Het RPF beschuldigt Parijs ervan de Rwandese regering te steunen en van wapens te voorzien. Het RPF zwakte zijn aanvankelijke dreigement de Fransen te zullen aanvallen gisteren af. Het front zei alleen de aanval te zullen openen als blijkt dat de Fransen wapens aan de regeringssoldaten leveren.

Het RPF maakt haast met zijn pogingen de laatste regeringssoldaten uit Kigali te verjagen. Het front is kennelijk bang dat de Franse troepen zullen proberen de volledige overwinning van de opstandelingen te verhinderen. Bij de gevechten in Kigali vielen gisteren tientallen slachtoffers. Een ziekenhuis van het Rode Kruis werd getroffen, waarbij vier doden vielen. (AP, AFP, Reuter)