Foto

Foto: KAAPSTAD - Een kolonie van 20.000 Jackass-pinguins op het Dasseneiland op veertig kilometer ten noorden van het Zuidafrikaanse Kaapstad, wordt ernstig bedreigd door olievervuiling.

Een mijnenveger en een helikopter van de Zuidafrikaanse marine zijn ingezet bij een reddingsoperatie. Waar de olie vandaan komt is onduidelijk. Door steekproeven hoopt men de herkomst te kunnen vaststellen. Natuurbeschermers omschrijven de situatie als “een complete ramp”, die nog wordt verergerd door het feit dat de vogels aan het broeden zijn. Per helikopter zijn al enkele honderden pinguins van het eiland weggehaald om ze schoon te maken. Dieter Odendaal van de Kaapse natuurbeschermingsorganisatie zei: “Ik denk niet dat we ze allemaal kunnen redden. Als een pinguin eenmaal olie heeft binnengekregen, dan kunnen we niets meer doen. Ze sterven dan binnen enkele dagen.” (Foto Reuter)