De historie van de derby tegen België

De Derby der Lage Landen tussen Nederland en België werd 116 keer eerder gespeeld. Nederland won 53 keer, 25 keer was het gelijk en 38 keer zegevierde België. Nederland maakte 262 doelpunten, België 203.

Het laatste onderlinge duel werd gespeeld op 9 september 1987 in Rotterdam. Deze oefenwedstrijd eindigde in 0-0. Van de huidige selectie speelden toen Koeman, Winter, Rijkaard en Bosman mee. Bij de Belgen waren dat Grün, Vanderelst en Degryse.

De grootste overwinningen van Nederland op België dateren uit 1936 (8-0 in Amsterdam) en uit 1959 (9-1 in Rotterdam. Bij het eerste duel maakte Bep Bakhuys drie doelpunten, bij de tweede wedstrijd Piet van der Kuil en Faas Wilkes. De grootste Belgische zege was in 1940 in Antwerpen: 7-1. Bij Nederland stond Niek Michel van VSV in het doel. Het was zijn enige interland.

De derby met de meeste doelpunten was die van 25 november 1951 in Rotterdam. België won met 7-6, Abe Lenstra scoorde drie keer.

Twee Nederlanders scoorden in een wedstrijd vier keer tegen de Belgen. Dat waren Eddy de Neve bij Nederlands eerste officiële interland in 1905 en Jaap 'Kick' Smit in 1938.

De Nederland-België die vandaag wordt gespeeld, is de eerste op 'vreemde' bodem.