Dahlin kopt Zweden langs slap Rusland

DETROIT, 25 JUNI. Zelfs met een handvol aanpassingen heeft de Russische bondscoach Sadyrin zijn weerspannige selectie niet tot grootse daden kunnen aansporen. De Russen, al gehavend door het achterblijven van een aantal muitende vedetten, verloren vannacht ook de tweede groepswedstrijd. In de overdekte 'snelkookpan' van Detroit werd het 2-1 voor de Zweden, die in groep B in het spoor van Brazilië dicht bij kwalificatie voor de achtste finales zijn. De Russen gaan zo goed als zeker na de eerste ronde naar huis.

Het duel tegen de Zweden bood de Russen de laatste kans iets aan te doen aan de mislukte opening tegen Brazilië, die met 2-0 verloren ging. Bondscoach Sadyrin, voor het WK al goed zwart gemaakt door talrijke vedetten, had kennelijk tijdens het eerste optreden ook gezien dat enkele spelers weliswaar het boetekleed hadden aangetrokken maar geen zin hadden hard te werken. Hij wijzigde zijn elftal voor Zweden op vijf plaatsen, zag werkpaard Onopko terugkeren na een schorsing en dacht na vijf minuten op rozen te zitten. Borodjoek ging bij een van de eerste aanvallen liggen, nadat Nilsson aan zijn shirt had getrokken. Salenko benutte de door de Franse arbiter Quiniou gegeven strafschop: 1-0.

De scheidsrechter kreeg het daarna druk met het bijhouden van zijn administratie. In de eerste minuut had hij Gorloekovitsj al een gele kaart gegeven. Daarna volgden Schwarz, Dahlin, Tsjarin en, opnieuw, Gorloekovitsj. Hij werd de zevende speler die voortijdig het veld moest verlaten.

Ook de gele kaart voor Dahlin heeft gevolgen. Het was zijn tweede in het toernooi, waardoor hij het derde groepsduel tegen Brazilië van de tribune kan volgen.

Nadat Brolin kort voor de rust gelijk maakte uit een strafschop, besliste Dahlin met twee kopballen de wedstrijd. De twee perfecte kopstoten waren voldoende om de Russen naar huis te sturen en zelf met een gerust hart tegen Brazilië langs de kant te gaan zitten kijken. (ANP)