Boogert komt niet aan 'ware spel' toe

Todd Martin en Andre Agassi bereikten gisteren op Wimbledon de laatste zestien. De twee Amerikanen treffen elkaar maandag in de vierde ronde. Martin had het moeilijk tegen Damm en won in de vijfde set met 11-9. Agassi besliste de strijd tegen Krickstein in drie sets. Ook Chang, Bruguera, Bjorkman, Vacek en Ferreira haalden de laatste zestien. De partij tussen Sampras en Adams werd gisteravond wegens regen afgebroken, waarbij Sampras leidde met 6-1 en 5-1.

Bjorkman kreeg de zege cadeau van de Deen Carlsen, die donderdagmiddag van Edberg won en gisteren al om twaalf uur weer de baan opmoest. In de tussentijd was hij besmet door een virus. Met een pilletje van een dokter kon hij de baan op, maar na twee sets werd hij zo misselijk dat hij op het gras moest overgeven. De umpire bestrafte hem met een waarschuwing en, toen hij vervolgens niet op tijd serveerde, met een strafpunt. Carlsen was toch al van plan op te geven. Vacek, die wordt getraind door Michiel Schapers, schakelde een van de outsiders uit. Hij versloeg de Rus Jevgeni Kafelnikov in vijf sets.

LONDEN, 25 JUNI. Bij vlagen liet Kristie Boogert gisteren zien waarom Betty Stöve vertrouwen in haar heeft. Aan het einde van haar partij, bij een vrijwel hopeloze achterstand, sloeg ze plotseling drie prachtige returns en belandden haar volley's eindelijk op de lijn. Van een 1-4 haalde ze de score op tot 4-4. Maar haar ervaren opponente liet het jonge talent niet meer ontsnappen.

De 20-jarige Boogert verloor gisteren in de derde ronde van Wimbledon met 6-2 en 6-4 van de tien jaar oudere Lori McNeil, die in de eerste ronde Steffi Graf had uitgeschakeld. Het was de eerste keer dat Boogert de derde ronde haalde op een grand-slamtoernooi. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, al kon ze daar na haar nederlaag niet tevreden over zijn. “Je bereidt je het hele jaar voor op de grand-slams. Daar moet je op je best zijn”, zei Boogert. “Het is teleurstellend dat ik vandaag niet mijn ware spel liet zien. Dan had het een spannende partij kunnen worden. Mijn volley's waren slordig. Zij speelde constant. Ze geeft maar weinig kansen weg en die heb ik niet benut. Dat zijn kostbare fouten.”

McNeil brak in de eerste set meteen naar 1-0 en liep door naar 4-0. In de tweede set hield Boogert gelijke tred tot 1-1, maar kwam ze met vervolgens 4-1 achter. Bij 4-4 verspeelde ze wederom haar service, waarna McNeil de partij zonder problemen uitserveerde. “Ze heeft goede slagen”, zei McNeil na afloop. “Maar haar service liet haar in de steek en haar zenuwen speelden haar parten met volleren.”

De 1.79 lange, slanke Boogert is inmiddels de tweede Nederlandse speelster op de ranglijst, achter Brenda Schultz maar vóór Miriam Oremans en Stephanie Rottier. Haar carrière is een toonbeeld van geleidelijkheid. Ze leverde uitstekende prestaties in internationale jeugdtoernooien, maar moest van haar ouders eerst haar eindexamen halen voor ze met een tas vol rackets de wereld mocht rondtrekken.

In 1991 werd ze prof, vorig jaar haalde ze voor het eerst de top-honderd. Dit jaar nadert ze de top-vijftig. Haar twee overwinningen op Wimbledon zullen haar ranking van 55 verder verbeteren. Ze dankt haar vooruitgang voor een groot deel aan de beslissing om een eigen begeleidingsteam om zich heen te verzamelen. Tot december vorig jaar stond ze nog onder de paraplu van de tennisbond, die een coach beschikbaar stelt aan een groepje talenten verzameld in 'jong-oranje'.

Boogert, die aanvallend speelt, wilde graag persoonlijke begeleiding en vroeg Stöve of die geïnteresseerd was. Tot haar verbazing stemde Stöve, die in 1990 was gestopt met het coachen van Hana Mandlikova, in met het verzoek. “De Belg Jef Gees reist het hele jaar mee, Stöve is er bij op de grote toernooien en stippelt het beleid uit.”

Stöve, die gisteren haar negenenveertigste verjaardag vierde, kent Wimbledon van haver tot gort. In 1977 bereikte ze er de finale, die ze verloor van Virginia Wade. “Het is belangrijk dat ze er bij is”, vertelde Boogert. “Ze heeft zo veel ervaring. Ze hamert er bijvoorbeeld op dat ik laag door mijn knieën moet op het gras. Daarvoor moeten je beenspieren sterk zijn.” Boogert gunt zichzelf de tijd. “Ik moet sterker worden en hard werken. Het succes komt vanzelf. Nu of over vijf jaar.”

    • Remmelt Otten