Betogingen in Nigeria tegen regime

LAGOS, 25 JUNI. De Nigeriaanse oppositie heeft gisteren op tal van plaatsen in het land geprotesteerd tegen de arrestatie van haar leider Moshood Abiola. In de straten van de grootste stad Lagos gebruikte de politie traangas om een demonstratie van meer dan duizend marktvrouwen uiteen te jagen. In de straten rond de woning van Abiola demonstreerden nog eens honderden van zijn aanhangers.

Het militaire regime liet de zakenman-miljonair in de nacht van woensdag op donderdag oppakken nadat die had gesproken op een politieke massabijeenkomst. Algemeen wordt aangenomen dat Abiola de vorig jaar op het laatste moment geannuleerde presidentsverkiezingen zou hebben gewonnen. Eerder deze maand riep hij zichzelf uit tot president.

De demonstraties hadden plaats ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen in verband met een bezoek van de militaire leider, generaal Sani Abacha. Op centrale punten stonden gewapende politiemensen en militairen. Abacha, die in november aan de macht kwam, bezocht militaire instanties in Lagos om uitleg te geven over de plannen van de regering en haar opstelling in de huidige crisis.

De grootste vakbond in Nigeria (NLC, 3,5 miljoen leden) heeft de onmiddellijke vrijlating van Abiola en andere politieke gevangenen geëist. In een verklaring waarschuwde de bond voor een escalatie van geweld. De vakbond zou met een algemene staking het openbare leven kunnen verlammen.

De actiegroepen die strijden voor terugkeer van de democratie kondigden meer demonstraties aan als Abiola vandaag niet wordt vrijgelaten. (AP, AFP)