Begrafenis in Gaza loopt uit op betoging

GAZA, 24 JUNI. Een begrafenis van een vermoorde Palestijn, een aanhanger van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas, is gisteren in de Gazastrook uitgelopen op een grote demonstratie, waaraan naar schatting 50.000 mensen deelnamen. Donderdag werd het lijk van de 20-jarige Nasser Sallouha gevonden, met een briefje waarop stond: “Wij doden leden van Hamas om ons te wreken voor de dood van onze zoon”.

Volgens de familie van Nasser is hij gedood door familieleden van een Palestijn die drie maanden geleden werd vermoord en die ervan werd verdacht een informant van de Israeliërs te zijn.

Het lichaam van Nasser Saluha, gewikkeld in de groene vlag van Hamas, werd gisteren door de betogers naar een moskee in Gaza gedragen. Woedende demonstranten schreeuwden om wraak en eisten een openbare executie van de daders. Palestijnen waren uit verscheidene delen van de Gazastrook naar de begrafenis gekomen, die uitliep op de grootste demonstratie die ooit in de Gazastrook werd gehouden.

Aan de betoging werd ook deelgenomen door hoge functionarissen van de Palestijnse politiemacht. Vier jeeps van de politie reden aan de kop van de stoet.

Vorige maand sloten Hamas en de Palestijnse politie een tijdelijk akkoord, waarin de fundamentalisten toezegden niet langer eigenhandig Palestijnen te zullen executeren. Het straffen van eventuele 'collaborateurs' zou aan de nieuwe Palestijnse autoriteiten worden overgelaten. Gisteren riepen de betogers Hamas op het recht weer in eigen hand te nemen. Hamas is een tegenstander van de overeenkomst van Israel en de PLO voor Palestijnse autonomie in Gaza en Jericho, maar heeft tot nu samengewerkt het de Palestijnse autoriteiten. (AFP)