Argentin stapt af met onmiddellijke ingang

ROME, 25 JUNI. De Italiaanse wielrenner Moreno Argentin is met onmiddellijke ingang gestopt. De 33-jarige prof had aangekondigd na dit seizoen een punt te zetten achter zijn loopbaan. Een reden voor zijn plotselinge beslissing gaf hij gisteren niet. Argentin blijft als adviseur verbonden aan zijn werkgever Gewiss.

Argentin was veertien jaar beroepsrenner. Hij behaalde 87 overwinningen, waaronder in 1986 in Colorado Springs de wereldtitel. In 1987 finishte hij bij het WK in Italië als derde achter Joop Zoetemelk. Een jaar later werd hij tweede. Argentin schreef negen klassiekers op zijn naam. Hij werd de koning van de Ardennen: Luik-Bastenaken-Luik won vier keer en de Waalse Pijl driemaal. Dit seizoen behaalde hij vier overwinningen. Zijn ploeggenoten Berzin en Furlan gunden hem de zege in de Waalse Pijl. Zijn laatste overwinning vierde hij op 23 mei, in het tweede deel van de tweede etappe in de Ronde van Italië, waar hij ook even de leiderstrui droeg.

Argentin werd op 17 december 1960 geboren in San Dona di Paive bij Venetië. Eind 1980 werd hij beroepsrenner bij Sammontana. Hij woont thans in Monaco. Argentin vergaarde op de fiets miljoenen guldens en bezit tevens een houtfabriek. Zijn slechtste herinnering bewaart hij aan Milan-Sanremo. Die Italiaanse klassieker won hij nooit. In 1992 finishte hij als tweede achter Sean Kelly. Op de Poggio demarreerde hij onweerstaanbaar. Niemand kon hem volgen, maar door een te voorzichtige afdaling achterhaalde de Ier hem in de straten van Sanremo.

De mooiste momenten zijn naast de wereldtitel: de tien dagen (in 1993) dat hij de roze leiderstrui in de Ronde van Italië droeg, zijn zeven overwinningen in de Ardennen, de winst in de Ronde van Vlaanderen in 1990 en overwinning in de Ronde van Lombardije van 1987. Deze competitie had Argentin last van een hardnekkige knieblessure. Die is wellicht de reden dat hij eerder dan gepland definitief afstapte. In de veertien jaar had hij vier werkgevers: Sammontana (1981-86), Gewiss (87-89), Ariostea (90-92), Mecair (93) en Gewiss (94).

Zijn belangrijkste overwinningen: WK 1986; Kampioenschap Italië in 1983 en 1989; Tour de France: 2 ritzeges; Ronde van Italië: 13 ritzeges; Ronde van Vlaanderen: 1990; Luik-Bastenaken-Luik: 1985, 1986, 1987, 1991; Ronde van Lombardije: 1987; Waalse Pijl: 1990, 1991, 1994; Ronde van Romandië: 1982, Siciliaanse Week: 1992. (AFP/ANP/SID)