Antwerpen herdenkt '44 met reeks festivals

ROTTERDAM, 25 JUNI. Met shows, concerten, een symposium en een tentoonstelling herdenkt Antwerpen in augustus en september dat de stad vijftig jaar geleden door de Britse troepen werd bevrijd van de Duitse bezetters. Onder de titel Van Ieper tot Sarajevo wordt een internationaal symposium georganiseerd, waaraan zeventien steden deelnemen die door oorlogshandelingen zijn verwoest. In de Handelsbeurs wordt hieraan van 6 tot 30 augustus een tentoonstelling gewijd.

De Antwerpse burgemeester Bob Cools heeft dit gisteren meegedeeld in Rotterdam, een van de deelnemende steden. In 1990 heeft Rotterdam bij de vijftigjarige herdenking van het bombardement op de stad een vergelijkbaar symposium georganiseerd. Onder de andere deelnemende steden bevinden zich Arnhem, Beiroet, Dresden, Guernica, Hiroshima, Sarajevo en St. Petersburg. Over Beiroet wordt in het Antwerpse Hessenhuis van 29 juli tot 30 oktober een aparte tentoonstelling gehouden.

Antwerpen probeert met een serie festivals en tentoonstellingen de culturele impuls die de Scheldestad vorig jaar als Culturele hoofdstad van Europa heeft gekregen, levend te houden. Van 20 tot en met 28 augustus heeft als onderdeel van het Festival van Vlaanderen het Orlandus Lassus-festival plaats met polyfone muziek uit de 15e en 16e eeuw. Het Steenfestival (8-16 juli) biedt (straat)theater- en muziekgroepen uit verschillende Europese en Afrikaanse landen. Het Sfinksfestival in de randgemeente Boechout (28-31 juli) richt zich vooral op andere culturen dan de Westeuropese. Op het Luchtbalfestival (8-11 september) komen dans, theater, jazz, klassieke en wereldmuziek aan bod. Voor de vijfde keer wordt daarnaast tot 30 oktober de Zomer van de Fotografie georganiseerd met een reeks van exposities. (ANP)