Wit-Russen moeten in juli weer naar stembus

MINSK, 24 JUNI. Volgens de nog onvolledige uitslagen hebben de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland waarschijnlijk nog geen definitieve winnaar opgeleverd: in juli moet een tweede ronde de beslissing brengen.

Aleksandr Loekasjenko, de voorzitter van de parlementscommissie voor de bestrijding van de corruptie, eindigt in de eerste ronde, die gisteren werd gehouden, vrijwel zeker op de eerste plaats, maar loopt een absolute meerderheid net mis. Toen vandaag tachtig procent van de stemmen was geteld, stond Loekasjenko op 45 procent van de stemmen; premier Vjatsjeslav Kebitsj had zeventien procent gekregen.

Deze twee leiders hebben met elkaar gemeen dat ze beiden krachtige voorstanders zijn van toenadering tot Rusland, vooral in economische zin. Kebitsj is de architect van de monetaire unie tussen Rusland en Wit-Rusland. Loekasjenko, een populist, heeft de afgelopen maanden zijn campagne vooral geconcentreerd op het thema van de corruptie, een van de grote plagen van de Wit-Russische samenleving. Hij heeft in het verleden gepleit voor een simpele, onmiddellijke aansluiting van Wit-Rusland bij Rusland. Critici van de monetaire unie met Rusland vinden dat die neerkomt op een opgave van de economische soevereiniteit. De unie wordt niettemin volgens opiniepeilingen gesteund door een meerderheid van de bevolking van Wit-Rusland.

De belangrijkste rivalen van Loekasjenko en Kebitsj, de hervormingsgezinde ex-president Sjoesjkevitsj en de leider van de democratische opositie Poznjak, zijn vrijwel zeker gisteren uitgeschakeld. Sjoesjkevitsj stond vannacht op slechts tien procent van de stemmen, Poznjak op dertien procent.

De omvang van de voorsprong van Loekasjenko op Kebitsj is verrassend. De premier heeft in de opiniepeilingen steeds ruim op kop gelegen. Kebitsj is in die campagne krachtig gesteund door alle staatsmedia in Wit-Rusland. Waarnemers geloven dat de rampzalige economische situatie, waarvoor hij als eerste verantwoordelijk is, veel kiezers in de slotfase echter op andere gedachten heeft gebracht. Wit-Rusland heeft de afgelopen jaren nauwelijks hervormingen doorgevoerd. Het gemiddelde maandloon bedraagt omgerekend zestien dollar, dat in Rusland honderd dollar. (AFP)