Voorstel van CIA voor sluiting vijftien posten in Afrika wekt verzet

WASHINGTON, 24 JUNI. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil vijftien posten in Afrika sluiten om geld uit te sparen. Dat melden anonieme bronnen binnen de Amerikaanse regering. Congresleden die toezicht houden op de CIA zouden afkerig zijn van het CIA-voorstel. Zij vrezen dat de Verenigde Staten zo vitale informatie misloopt en Afrikaanse leiders het signaal geeft dat de VS geen belang in hen stellen.

Het voorstel maakt deel uit van een radicale bezuinigingsoperatie bij de CIA, die zijn staf binnen tien jaar meer dan eenvijfde moet zien in te krimpen. De CIA zou volgens de Amerikaanse krant The Washington Post van mening zijn dat het einde van de Koude Oorlog handhaving van de posten - die gewoonlijk deel uitmaken van een Amerikaanse ambassade - niet langer rechtvaardigt. De CIA wilde geen officieel commentaar geven.

Binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten woedt een felle discussie tussen degenen die zoveel mogelijk agenten 'in het veld' willen handhaven en degenen die geloven dat satellieten en spionagevliegtuigen hun taak voor een belangrijk deel kunnen overnemen. Aangenomen wordt dat het voorstel om de Afrikaanse posten op te heffen het debat tussen deze zogeheten techint-adepten (van technical intelligence) en humint-aanhangers (van human intelligence) zal aanwakkeren.

De laatsten menen bijvoorbeeld dat het geringe aantal Amerikaanse agenten in Irak de VS parten heeft gespeeld tijdens de Golf-oorlog. Amerikaanse taxatiefouten tijdens de vredesoperatie in Somalië zouden eveneens te wijten zijn aan de afwezigheid van spionnen ter plekke. Wanneer de CIA posten opheft, dreigt dat gevaar ook op andere plaatsen in Afrika, menen tegenstanders. Volgens hen is het onmogelijk van de enige dag op de andere een hoogwaardige inlichtingenoperatie in een land te beginnen wanneer die nodig mocht blijken. Daarom zou de CIA in elk land op zijn minst een functionaris moeten handhaven.

Zwarte leden van het Amerikaanse Congres - de zogeheten Black Caucus - hebben gisteren gezamenlijk besloten niet deel te nemen aan een door het Witte Huis belegde conferentie over Afrika. Zij verwijten de regering-Clinton de problemen in Afrika niet te onderkennen en te dralen met het ondernemen van actie. Zo'n 150 Afrika-specialisten zouden aan de conferentie deelnemen. Een woordvoerder van de zwarte parlementariërs zei ook boos te zijn omdat zij pas een dag van te voren waren uitgenodigd. (AP)