Veel bezwaar tegen zigeuners in enquête

ROTTERDAM, 24 JUNI. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft bezwaar tegen de aanwezigheid van zigeunerkampen in de eigen buurt. Een kleiner percentage, 33 procent, wijst ook de huisvesting van zigeunerfamilies in woningen in de buurt af. Zestig procent noemt zigeuners “muzikaal”, ruim eenderde vindt hen “sluw” en “ongedisciplineerd”.

Dat blijkt uit een NIPO-enquête naar de meningen van Nederlanders over zigeuners. Het is voor het eerst dat zon onderzoek wordt uitgevoerd. NIPO ondervroeg 523 personen van 18 jaar en ouder. Het onderzoeksbureau noemt de steekproef representatief voor de Nederlandse bevolking.

L. Weiss, medewerkster van de landelijke Sinti Vereniging - in Nederland zijn de meeste zigeuners van Sinti-afkomst - zei vanmorgen voor de NCRV-radio dat ze zich ergert aan de stereotype beelden: “Iedereen denkt dat onze vrouwen in wijde rokken rond het vuur dansen, terwijl de mannen in balletjesoverhemden gitaar spelen. Dat is gewoon niet zo. Maar mensen willen dat je voldoet aan dat beeld. Als je met paard en wagen komt, ben je overal welkom. Ben je met auto en caravan, dan kan je vertrekken.”

In de zuidelijke provincies, waar bijna driekwart van de in totaal 3.500 Nederlandse zigeuners woont, hebben opvallend minder mensen (ruim twintig procent) bezwaar tegen zigeunerkampen dan in de rest van Nederland. PvdA-stemmers stelden zich in hun antwoorden toleranter op tegenover de aanwezigheid van zigeuners dan aanhangers van CDA, VVD en D66. Jongeren toonden minder bezwaren dan ouderen.

Slechts 60 procent van de ondervraagden zegt een mening te hebben over de mate waarin zigeuners zich aanpassen aan de Nederlandse samenleving. Van hen noemt een ruime meerderheid die aanpassing onvoldoende of slecht. Een kwart van de ondervraagden vindt dat zigeuners zich voldoende of goed aanpassen.

Televisie en krant zijn voor Nederlanders de belangrijkste informatiebronnen over zigeuners. Tien procent hoort over hen van vrienden of familie. Elf procent noemt eigen ervaring als bron. Van alle ondervraagden zegt 17 procent nooit iets over zigeuners te horen.