V-raad bezorgd over beschietingen van Aden

ADEN/ NEW YORK, 24 JUNI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren zijn bezorgdheid uitgesproken over de “nutteloze beschietingen van onschuldige burgers” in de Zuidjemenitische stad Aden, en zijn oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren herhaald. De verklaring van de voorzitter van de Raad volgde op de zwaarste beschietingen van Aden tot dusverre door langzaam oprukkende Noordjemenitische troepen, waarbij tientallen doden vielen. Vanochtend werden opnieuw artilleriebeschietingen gemeld

De secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, ontvangt vandaag zijn speciale afgezant voor Jemen, de Algerijnse ex-minister Lakhdar Brahimi, die de afgelopen twee weken vruchteloos heeft getracht tussen Noord- en Zuid-Jemen te bemiddelen. Boutros-Ghali zou eveneeens vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Jemen spreken. Zuid-Jemen, dat zich eenzijdig van het noorden heeft afgescheiden, wil dat de Veiligheidsraad Noord-Jemen door middel van sancties gaat dwingen een staakt-het-vuren na te leven. Het wordt daarin gesteund door Saoedi-Arabië, dat zou gaan werken aan een nieuwe resolutie in de Veiligheidsraad. Het noorden op zijn beurt wil koste wat het kost de Jemenitische eenheid bewaren en probeert internationaal ingrijpen te voorkomen.

Volgens ziekenhuisbronnen in Aden, waarvan het aantal inwoners door een vluchtelingentoevloed tot 400.000 is gestegen, zijn er bij de beschietingen van gisteren op Aden ten minste 30 doden en 150 gewonden gevallen. De afgelopen week zouden in totaal tussen de 100 en 200 doden zijn gevallen, en honderden gewonden. In de overvolle ziekenhuizen van de zuidelijke havenstad is voor gewonden alleen nog plaats op de vloer.

Diplomaten in de noordelijke hoofdstad Sana'a wijzen op het dilemma waarvoor president Ali Abdullah Saleh zich gesteld ziet. Als zijn troepen Aden bestormen, volgen waarschijnlijk bloedige straatgevechten en zware internationale afkeuring. Maar als de oorlog zonder beslissende overwinning voortduurt, verliest zijn leger mogelijk zijn huidige militaire voordeel. Daarnaast groeit de mogelijkheid dat Arabische Golfstaten onder aanvoering van Saoedi-Arabië een onafhankelijk Zuid-Jemen erkennen. (Reuter, AFP)