Protest tegen arrestatie van Abiola

LAGOS, 24 JUNI. De Campagne voor de Democratie (CD), een overkoepelende organisatie van activisten die zich beijveren voor de democratisering van Nigeria, heeft de 'sterke man' van de Westafrikaanse staat, generaal Sani Abacha, 24 uur gegeven om oppositieleider Moshood Abiola weer in vrijheid te stellen. “Elke poging van het bewind om dit ultimatum te negeren zal beantwoord worden met het verzet van de mensen van Nigeria in de straat”, aldus de CD in een verklaring.

Honderden Nigerianen hebben gisteravond in Lagos geprotesteerd tegen de arrestatie van Abiola, de voornaamste oppositieleider van de Westafrikaanse staat. Abiola, die de presidentsverkiezingen van vorig jaar won waarvan de uitslag door de autoriteiten van Nigeria ongeldig werd verklaard, werd in de nacht van woensdag op donderdag in zijn woonplaats Lagos gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van verraad. Op de dag van zijn arrestatie had Abiola, die zich op 12 juni tot president van Nigeria uitriep, nog een menigte aanhangers in Lagos toegesproken.

Waar Abiola zich momenteel bevindt, is onduidelijk. Gisteren meldde medewerker van de Nigeriaanse politicus dat ooggetuigen hadden gezien dat Abiola vanuit Lagos overgevlogen was naar Abuja, maar dat bericht werd later op de dag weer tegengesproken.

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben de arrestatie veroordeeld. De Amerikaanse ambassade zei in een verklaring dat door de detentie van Abiola vraagtekens gezet moeten worden bij de bereidheid van de militaire autoriteiten om de democratie in Nigeria te herstellen.

Toen Abacha de macht overnam in november, verbood hij alle politieke activiteit, maar beloofde hij om een conferentie bijeen te roepen waar door het Nigeriaanse bevolking gekozen afgevaardigden zouden moeten buigen over een toekomstige politieke structuur voor Nigeria. Deze conferentie zou aanstaande maandag van start moeten gaan. (AP,AFP, Reuter)