President van Sri Lanka schrijft verkiezingen uit

NEW DELHI, 24 JUNI. De president van Sri Lanka, Dingiri Banda Wijetunga, heeft besloten tot de ontbinding van het parlement. Dit is vanmorgen in kringen rond de president vernomen. Later vandaag zou er een officiële verklaring volgen. Op 16 augustus zullen er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Het oude parlement had nog tot februari volgend jaar kunnen blijven zitten, maar de president achtte het kennelijk aantrekkelijker de verkiezingen eerder te houden. Waarnemers in de hoofdstad Colombo sloten niet uit dat Wijetunga's besluit was ingegeven door astrologen.

De partij van Wijetunga, de Verenigde Nationale Partij (UNP), kwam bij de vorige verkiezingen van 1989 als winnaar uit de bus. Ze is al 17 jaar onafgebroken aan het bewind. Het is echter de vraag of de UNP zich deze keer opnieuw zal kunnen handhaven. Bij regionale verkiezingen eerder dit jaar boekte de Vrijheidspartij van Sri Lanka een grote overwinning. Wanneer de UNP echter opnieuw wint, stijgen Wijetunga's kansen om bij de presidentsverkiezingen van november aan te blijven. Wijetunga is de opvolger van de vorig jaar vermoorde Ranasinghe Premadasa.