Nederlands verzoek om luchtsteun in Bosnië

SARAJEVO, 24 JUNI. Nederlandse VN-troepen hebben gisteren tijdens een aanval door Bosnische Serviërs om luchtsteun gevraagd. Het was de eerste keer sinds op 10 juni in Bosnië een bestand inging dat blauwhelmen een dergelijk verzoek deden.

De Nederlanders werden bij de stad Teocak tot twee keer toe aangevallen toen ze een hulpkonvooi begeleidden. Na het verzoek om luchtsteun wierp een NAVO-vliegtuig fakkels uit, naar verluidt als waarschuwing. De Serviërs staakten daarop hun beschieting.

Bosnië heeft zich gisteren een dubbele bestuursstructuur aangemeten door de verkiezing van een nieuwe regering, die fungeert als regering van de republiek Bosnië-Herzegovina en tegelijkertijd als regering van de federatie van moslims en Kroaten.

De regering, geleid door premier Haris Silajdzic, een moslim, bestaat uit tien moslims, zes Kroaten en één Serviër, minister zonder portefeuille Nedeljko Despotovic. De Kroaat Jadranko Prlic is vice-premier en minister van defensie. De Kroaten leveren verder onder anderen de ministers van financiën, justitie, handel en gezondheid. In de regering heeft elke minister een plaatsvervanger uit de andere etnische groep onder zich.

De dubbele bestuursstructuur is het resultaat van de vorming van de federatie van moslims en Kroaten binnen de republiek Bosnië-Herzegovina. Die federatie heeft haar eigen bestuursorganen onder die van de republiek. In de praktijk worden die bestuursorganen door dezelfde mensen bemand: elke minister is zowel minister van de republiek als minister van de federatie en het parlement is de volksvertegenwoordiging van zowel de republiek als de federatie. De enige uitzondering is het presidentschap: president van de republiek is Alija Izetbegovic, president van de federatie is de Kroaat Krešimir Zubak.

Zolang de oorlog duurt en niet duidelijk is of de Bosnische Serviërs met hun eenzijdig uitgeroepen 'Servische republiek' binnen Bosnië willen blijven, valt in de praktijk de soevereiniteit van de machtsorganen van de republiek samen met die van de federatie. De Kroaten en de moslims controleren dertig procent van het grondgebied van Bosnië-Herzegovina; ze maken voor hun federatie aanspraak op 58 procent van het territorium van de republiek. (Reuter, AP, AFP)