Nederlanders komen niet verder dan tweede ronde

LONDEN, 24 JUNI. Voor het eerst sinds 1987 is er geen Nederlandse tennisser doorgedrongen tot de derde ronde van Wimbledon. Zelfs de Engelsen, met overwinningen van Jeremy Bates en Chris Wilkinson, doen het dit jaar beter dan het trio Eltingh, Haarhuis en Krajicek. In de eerste ronde had Jacco Eltingh nog een voorbeeldige partij gespeeld, maar gisteren verloor hij in vier sets van David Prinosil.

Eltingh was ook in Parijs al de beste Nederlander, met een plaats in de vierde ronde. “Dat zegt me weinig”, zei Eltingh na zijn nederlaag. “Ik heb liever dat zij ook winnen. Een tweede ronde als beste prestatie, daar kan ik niet trots op zijn.”

Zijn partij tegen Prinosil, de nummer 117 op de ranglijst, begon goed. Eltingh won de eerste set met 6-3. Op gras hangt de partij af van een paar punten. Toen Eltingh in de eerste game van de tweede set meteen met 15-40 kwam voor te staan op de service van zijn Tsjechisch-Duitse tegenstander, leek de strijd beslist. Maar Prinosil sloeg drie aces op rij, brak meteen naar 2-0, ging plotseling veel beter spelen en gaf Eltingh geen kans meer: 3-6, 6-2, 6-3 en 6-4.

Eltingh wilde geen excuses aanvoeren, maar na enig aandringen gaf toe dat hij tijdens de partij last had gehad van zijn hooikoorts. “Ik speelde niet mijn optimale tennis. Door de hooikoorts deden mijn ogen pijn en kon ik zijn service niet zo goed zien als normaal. Dan ben je net een fractie van een seconde te laat.”

Brenda Schultz, die met haar harde service op gras van iedereen kan winnen, verloor gisteren in de tweede ronde met 6-4 en 6-4 van Mary-Joe Fernandez. Haar Amerikaanse tegenstandster staat twaalfde op de ranglijst, maar dat had Schultz geen ontzag ingeboezemd. “Ik had geen betere loting kunnen hebben”, zei ze na afloop. “Fernandez is niet zo gevaarlijk op gras.” Maar Schultz was er met haar gedachten niet bij geweest. Haar partij was als tweede geprogrammeerd op baan 1, na de strijd tussen Sergi Bruguera en Patrick Rafter, die uiteindelijk vier-en-een-half uur bleek te duren. “Er werd wel vier keer omgeroepen dat we de baan op moesten”, vertelde Schultz, “en vier keer moesten we toch weer wachten.”Gewoonlijk slaat Schultz meer aces dan dubbele fouten. Twee weken geleden boekte ze nog een wereldrecord bij de vrouwen met 22 aces in een partij tegen Majoli. Gisteren was de score andersom met zes aces en zeven dubbele fouten. In de eerste set verspeelde zij bij 1-1 haar eerste service-game met maar liefst drie dubbele fouten in één game. “Ik speelde slecht. Het verbaasde met dat ik in de score nog zo dicht bij haar in de buurt bleef. Dat geeft aan hoeveel er mogelijk is op gras”, zei Schultz, die hoopt dit jaar door te dringen tot de top-20.Kristie Boogert is bij de vrouwen de enige speelster die de derde ronde heeft bereikt. Zij versloeg gisteren de Franse kwalificatiespeelster Alexia Dechaume-Balleret met 6-3 en 7-5. In de derde ronde speelt ze tegen de Amerikaanse Lori McNeil, die dinsdag Steffi Graf versloeg.