Lagere dollar duwt koersen Damrak weer fors omlaag

AMSTERDAM, 24 JUNI. De verdere daling van de dollar heeft vanmorgen de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs weer omlaag geduwd. De aandelen waren de laatste dagen in herstel na weken van koersdalingen

AMSTERDAM De koers van de Amerikaanse dollar zakte vanmorgen in Amsterdam weg van 1,7960 gulden tot 1,7825 gulden om tegen de middag iets op te krabbelen. Geheel synchroon daalde de Amsterdam EOE-index van de 25 meest actieve aandelen van 387,38 tot 382 punten en herstelde rondom het middaguur een fractie tot 382,72 punten. Vooral buitenlandse beleggers boden kort voor het weekeinde aandelen aan, nadat New York gisteravond lager was gesloten en Frankfurt en Londen vanmorgen lager sloten.

Van alle Europese beurzen is die in Amsterdam het meest gevoelig voor koersbewegingen van de Amerikaanse munt, doordat de grootste fondsen een groot deel van hun inkomsten in dollars krijgen. Een lagere dollar verkleint niet alleen de exportkansen in de Verenigde Staten, maar ook daalt de opbrengst in guldens gemeten. Hetzelfde geldt voor produkten en diensten die internationaal tegen dollars worden verkocht zoals olie, luchtreizen en scheepstransporten. Het waren dan ook de internationals die vanmorgen in Amsterdam de hardste tikken kregen van de lagere dollar.

Hoogvlieger van de vorige dagen Heineken moest nu 3,50 prijsgeven op 215 gulden. Elders in de voedings- en drankensector daalde Unilever 1,40 tot 182 gulden en verloor Nutricia 1 op 84 gulden. In de chemiehoek raakte Akzo 1,90 gulden kwijt op 196,80 gulden en moest DSM 1 terug naar 124 gulden. Elders op de hoofdmarkt was Koninklijke Olie flauw met 1,90 verlies op 192,60 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft het niet gered. Na de hoopvolle stijging van de Dow Jones-index met 16 punten op woensdag, moest de beursbarometer het gisteren doen met een verlies van 25,68 punten op een slotstand van 3699,09 punten.

Her leek er even op dat het weer de goede kant op zou gaan, want niet lang na het begin van de handel stond de index op een winst van 16 punten. Over het verlies dat daarna optrad, leken de handelaren zich niet echt zorgen te maken. Ze wachtten eigenlijk op weer een forse koersbeweging van de dollar, omdat die naar hun overtuiging de centrale banken eindelijk in beweging zal zetten. Dan wordt duidelijk welke kant het met de dollar en dus met de aandelen en obligaties op zal gaan. Volgens veel handelaren zal dat niet lang meer duren.

Tot de fondsen die winst boekten, behoorde onder meer Eastman Kodak. Dit concern verkocht zijn farmaciedivisie Sterling Winthrop voor 1,68 miljard dollar aan de Franse Sanofi, onderdeel van olieconcern Elf Aquitaine. General Electric kon winst boeken omdat zijn bod op Kemper werd overtroffen door verzekeraar Conseco. De beleggers waren blij omdat het er naar uitziet dat General Electric niet diep in de buidel hoeft te tasten.

Ook bij de dollar werd gewacht op een daadwerkelijk ingrijpen van de centrale banken om een koersstijging te bewerkstelligen. De “verbale interventie” van Lloyd Bentsen, Amerika's minister van financiën, van woensdag werd onvoldoende geacht.

TOKIO De dollar sloot vanmorgen op de valutamarkt in Tokio op 100,40 yen in vergelijking met 101,31 yen gisteren. De koersdaling droeg bij tot een flinke terugval op de effectenbeurs in de Japanse hoofdstad. De Nikkei-index van 225 aandelen, die gisteren met 459 punten omhoog ging, daalde met 273,46 punten ofwel 1,3 procent tot 20.766,75.