Kunsthandel; Gebroeders Douwes

Gebr. Douwes, Stadhouderskade 40, Amsterdam. Di t/m vr 9-17u. Prijzen vanaf 500 gulden.

Tien jaar geleden hielden de Gebroeders Douwes (sinds 1805) in hetzelfde pand aan het Rokin voor het eerst een grote Springertentoonstelling. Douwes - inmiddels niet meer gebroeders, maar een vader en zoons - heeft het Rokin verlaten voor een pand vlakbij het Rijksmuseum, de buurt waar de Amsterdamse kunsthandel zich in toenemende mate concentreert. De verbouwing is nog volop aan de gang, maar het eigen restauratie-atelier is alweer in gebruik.

De vader van de huidige Douwes sr. handelde voornamelijk in zeventiende-eeuwse Hollandse en Vlaamse kunst. Omdat het aanbod daarvan de laatste decennia zo is teruggelopen, zegt Evert Douwes sr., is de firma zich sinds de jaren vijftig ook gaan toeleggen op andere populaire verzamelgebieden. De oude kunst gaat nu voornamelijk naar het filiaal in Londen, al hangt in Amsterdam bijvoorbeeld wel een van de pronkstukken in het aanbod: een kleurig en vroeg bloemstilleven, gedateerd 1615. Voorheen heette het een Jan Brueghel de Oude, onlangs is het toegeschreven aan de minder bekende Antwerpenaar Caspar van den Hoecke (prijs ƒ780.000). Ook is daar een toonzaal voor oude tekeningen en aquarellen.

Voor Amsterdam breidde Douwes de sectie Hollandse en Franse negentiende-eeuwse schilderkunst sterk uit. Men kan bij hem terecht voor een kerkinterieur van Bosboom of een fijngeschilderd zeegezicht van marineschilder Breuhaus de Groot (de landing bij Bristol, ƒ90.000). Maar even goed voor de Haagse School of voor een Franse pre- of post-impressionist; niet alleen voor een Courbet of een Daubigny maar ook voor kleinere meesters, Er hangt nu bijvoorbeeld een kleurig weidelandschap met boerderijen van Victor Vignon, een leerling van Pisarro (ƒ80.000).

Zoon Evert jr. introduceerde in 1990 een nieuwtje: hij importeert Russische schilderijen van na 1950. Ze stammen uit de periode waarin het socialistisch realisme in de Sovjet Unie was voorgeschreven: het vrije werk dat kunstenaars in die tijd maakten belandde op zolder. Met hulp van plaatselijke agenten speurt Douwes die zolders nu af. De Russen schilderden naar hartelust in alle stijlen van omstreeks de eeuwwisseling, en gebruikten daarvoor een zeer kleurig palet. Voor minder dan 15.000 gulden koop je bij Douwes daarom een pointillistisch riviergezicht, een impressionistisch straatbeeld of een heroïsch socialistisch-realistisch stakingstafereel. Een goede prijs-kwaliteit verhouding ten opzichte van de moderne kunst op de markt, voor wie niet geeft om kunsthistorische categorieën, maar op zoek is naar figuratief werk in een 'klassieke' stijl.

    • Kitty Kilian