Kosto: voorlopig geen uitzetting Turkse christenen

DEN HAAG, 24 JUNI. De politie valt niets te verwijten ten aanzien van de zelfdoding van de 21-jarige Paulus Kurt uit Turkije op 4 mei in een politiecel in Hengelo. Er was geen aanwijzing dat de man suïcidaal was. Dit schijft minister Kosto in zijn antwoord op Kamervragen van D66 en GroenLinks. Omdat hij van een aantal Duitse deelstaten heeft begrepen dat zij christenturken niet langer terugsturen, heeft Kosto aan de minister van buitenlandse zaken gevraagd te onderzoeken of er met betrekking tot de positie van Syrisch-orthodoxe christenen in Turkije en Syrië iets is veranderd. Kurt behoorde tot die geloofsgroep. In afwachting van het onderzoek worden geen Turkse christenen uitgezet. Volgens het ministerie heeft ook de zaak-Kurt een rol gespeeld bij het vragen om nieuwe informatie.