Kodak-dochter Sterling wordt eigendom Sanofi

ROTTERDAM, 24 JUNI. Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi, onderdeel van de petrochemische multinational Elf, heeft gisteren voor 1,675 miljard dollar het Amerikaanse bedrijf Sterling Winthrop overgenomen. Sterling is onderdeel van Eastman Kodak, dat zich in de toekomst weer wil concentreren op fotografie-artikelen, de belangrijkste activiteit van de onderneming.

Sanofi heeft de divisie recept-geneesmiddelen van Sterling Winthrop overgenomen en tegelijkertijd een minderheidsbelang in Sterling Health Europe weer verkocht aan Kodak. Deze Europese tak houdt zich uitsluitend bezig met geneesmiddelen die bij de drogist verkrijgbaar zijn.

Belangrijkste drijfveer bij de acquisitie voor het Franse staatsbedrijf is het krijgen van toegang tot de Amerikaanse markt. Sanofi zegt dat de transactie onder financieel gunstige voorwaarden is gesloten. De aangekochte divisie had vorig jaar een omzet van 1,2 miljard dollar. Door de aankoop verwacht het bedrijf wereldwijd de totale omzet in medicijnen te verhogen tot 3,2 miljard dollar. 'Niet strategische activiteiten' van Sanofi, waarin 500 miljoen dollar wordt omgezet, zullen worden afgestoten. De onderneming wil vooral snel van haar 'bio-activiteiten' af. Daarmee wordt vooral de produktie van gelatine bedoeld, met legio toepassingen van snoep tot filmrolletjes. In die produktie zet het bedrijf jaarlijks zo'n zeven miljard Franse franc om. Volgens een woordvoerder moet met de verkoop van die tak een deel van de aankoop van Sterling worden gefinancierd. Sanofi zegt verder de cosmetica- en parfumafdeling versneld te willen saneren, nadat eerder Yves Saint Laurent is gekocht.