Jubilaris schaart zich in 'apart rijtje' hockeyers

BUNNIK, 24 JUNI. Het zeven-landentoernooi van de hockeyers in Amstelveen is vanaf morgen een uitstekende graadmeter voor de krachtsverschillen, een half jaar voor het wereldkampioenschap in Sydney. Bovendien krijgt het evenement een feestelijk tintje. De Nederlandse aanvoerder Marc Delissen speelt zondag tegen Zuid-Afrika zijn tweehonderdste interland.

Hij werd in september '84 voor het eerst geselecteerd voor Oranje. Delissen was er derhalve ook al bij toen Ties Kruize in Londen bij het WK van '86 als eerste Nederlander de tweehonderd duels bereikte. Dat gebeurde uitgerekend in de wedstrijd dat de ploeg werd uitgeschakeld voor de halve finale. Na Kruize haalden ook Diepeveen, Van 't Hek en Bovelander de magische tweehonderd. De 28-jarige Delissen wordt nu dus de vijfde. “Het is een apart rijtje. Toch leuk om er bij te horen.”

Diepeveen is nog altijd record-international met liefst 286 interlands. Zal Delissen hem kunnen passeren? “Nee, dat lukt me niet.” Hij rekent voor dat er gemiddeld twintig à vijfentwintig interlands per jaar worden gespeeld. “Dan zou ik nog drieëneenhalf, vier jaar moeten doorgaan.” Delissen heeft nog niet besloten wanneer hij zijn internationale carrière zal beëindigen. Na het WK zal hij zijn rechtenstudie afronden en een baan gaan zoeken. “Ik weet niet of ik dan nog tijd heb. We zien wel.”

Delissen is in het Nederlandse hockey waarschijnlijk minder populair dan de andere vier. Zijn rol in het ontslag van Rob Bianchi wordt hem nog steeds kwalijk genomen. Hij was de woordvoerder van de spelers die op het vertrek van de bondscoach aandrongen. “Die affaire is klaar. Het is alweer drie jaar geleden.” Hoe kijkt hij terug op die woelige periode? “Ik zeg nog steeds dat het onvermijdelijk was.”

Delissen voelt zich niet miskend. “Maar de waardering voor mij is in het buitenland wel groter dan in Nederland. Veel mensen kennen me gewoon niet goed.” De HGC'er is een technische speler, die het zeker niet van zijn snelheid moet hebben. Die tekortkoming wordt hem nationaal meer aangerekend dan internationaal.

Hij vindt het uiteindelijk leuk om zijn jubileum tijdens een interland in Nederland te vieren. Misschien is er veel publiek, met vrienden en bekenden. Na afloop wordt hij, zoals gebruikelijk bij het bereiken van een mijlpaal, toegesproken in de kleedkamer. Normaal is dat de taak van de aanvoerder, maar nu zal vice-captain Jacques Brinkman moeten speechen. “Ik ben benieuwd.”

Routinier Delissen noemt het huidige Oranje “een leuk team” dat in Sydney tot de kanshebbers behoort voor de wereldtitel. Maar het elftal is volgens Delissen nog niet zo sterk als dat van 1990, toen in Pakistan het goud werd behaald. “Dat was door een toevallige samenloop van omstandigheden een ijzersterke ploeg. Daar hadden we toppers uit drie generaties bijeen.”

Hij is van mening dat het Nederlandse hockey voortdurend een plaats in de internationale top zou moeten innemen. “Net als de Amerikanen bij het basketbal.” Hij spreekt nu van incidentele succesen.

Volgens Delissen zou de clubcompetitie meer goede spelers moeten opleveren. “Oké, we hebben nu eindelijk play-offs gekregen, maar dat gaat aan het einde van het seizoen maar om een paar wedstrijdjes. Het moet groter. We moeten meer topwedstrijden krijgen. Vier keer HGC-Bloemendaal, HGC-Amsterdam en HGC-HDM. Daar hebben we pas wat aan.” -----------------------------------------------------------------------

Het Nederlands hockeyteam speelt in het toernooi om de NCM Trophy in Amstelveen achtervolgens tegen Duitsland (morgen), Zuid-Afrika (zondag), Maleisië (dinsdag), Pakistan (donderdag), Argentinië (vrijdag) en Australië (volgende week zondag).

De selectie van bondscoach Oltmans bestaat uit: Brinkman, Drenth, Van den Honert, Nieuwe Weme (Amsterdam), Bovelander, Jazet, De Nooijer, De Rooy, Van Wijk (Bloemendaal), Lammers (Den Bosch), Van Pelt (HDM), Delissen, Veen (HGC), Jansen (Oranje Zwart), Delmee en Klein Gebbink (Tilburg).

    • Hans Klippus