Jongejannen

Henk van Gelders bijdrage 'Rentree van het jongejannen' (NRC Handelsblad, 14 juni) behoeft correcties.

De eerste opvoering van Heijermans' 'Brand in de Jonge Jan' was op 5 maar op 4 november 1903 en 'In de Jonge Jan' was niet de naam van een vuurtoren maar die van het gebouw waar Jan Ansing zijn sigarenmakerij had. Ter aanvulling diene dat Willem van Capellen dit drama jarenlang voor de radio voorgedragen heeft. De kunst van het transformatiespel werd in de jaren vijftig met succes beoefend door de actrice Enny Mols-de Leeuwe (1898-1982), eerst met zeven rollen in 'De appels van Eva' van Allan Berthal, daarbij bijgestaan door een aantal andere spelers, en dan 14 rollen in 'Paris 1890' van Otis Skinner, geheel voor eigen rekening. Toen zij na afloop in avondjurk het applaus in ontvangst nam, zei een naast mij zittende dame: “Waar blijven de anderen?”

    • Prof.Dr. H.H.J. de Leeuwe