Indonesiërs demonstreren tegen verschijningsverbod

JAKARTA, 24 JUNI. Voor de tweede achtereenvolgende dag hebben gisteren ruim duizend Indonesiërs gedemonstreerd tegen het verschijningsverbod dat de regering dinsdag de bladen Tempo, Editor en Detik heeft opgelegd. De drie bladen veroorzaken volgens een zegsman van de regering “nationale onrust”.

De demonstranten hielden hun betoging voor het gebouw van het ministerie van informatie, dat vijfhonderd meter van het presidentiële paleis ligt. Toen een aantal probeerde het gebouw binnen te dringen kwam het bijna tot een gewelddadige confrontatie met de oproerpolitie.

De demonstranten hebben de regering een ultimatum van drie dagen gesteld om het verschijningsverbod op te heffen. Anders, dreigen zij, zullen de protesten zich over het hele land uitbreiden. Volgens directeur-generaal voor perszaken Subrata zal de regering volgende week een besluit nemen. De tegenstanders van het verschijningsverbod hebben mensenrechtengroepen gevraagd druk uit te oefenen op de Amerikaanse president Clinton en de Australische premier Paul Keating om hun voorgenomen bezoeken aan Indonesië af te lasten. (Reuter)