Huiszoekingen op tachtig adressen; Justitie onderzoekt drugs-rol Bouterse

DEN HAAG, 24 JUNI. Het Haagse openbaar ministerie heeft wegens betrokkenheid bij drugshandel een gerechtelijk vooronderzoek geopend tegen de voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse.

Tegen zijn vroegere rechterhand en nu topadviseur van het Surinaamse ministerie van defensie, E. Boerenveen, loopt al een vooronderzoek. Dit is door verscheidene justitiële bronnen bevestigd.

Voor het onderzoek tegen Bouterse heeft de Haagse rechter-commissaris officieel toestemming gegeven op 4 mei van dit jaar. Tegen Boerenveen, die in 1991 in Suriname terugkeerde na in 1986 in de Verenigde Staten te zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij handel in cocaïne, loopt het gerechtelijk vooronderzoek (GVO) sinds 3 maart 1993; het is inmiddels twee keer verlengd.

Wegens handel in cocaïne, het witwassen van drugsgeld en deelneming aan een criminele organisatie is tegen beide Surinamers ook een zogeheten strafrechtelijk financieel onderzoek geopend. Het al ruim twee jaar durende werk van het speciale Haagse politieteam Copa, in samenwerking met de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod), richt zich in de eerste plaats op het in kaart brengen van het financiële vermogen dat met drugshandel zou zijn vergaard.

Justitiële bronnen schatten dit drugskapitaal op “enige honderden miljoenen guldens”. Een groot deel daarvan is al getraceerd bij vooral Caraïbische en Zwitserse banken. De afgelopen week heeft een justitieel team van tweehonderd mensen bij huiszoekingen op 80 huisadressen en banken in binnen- en buitenland - onder andere in Zwitserland, de Antillen, de Verenigde Staten, Luxemburg, België en Engeland - beslag gelegd op een schat aan financiële informatie.

Deze zomer hoopt justitie in samenwerking met de Amerikaanse justitiële autoriteiten over te gaan tot het blokkeren van bankrekeningen. Het onderzoek verloopt volgens justitie tot nu toe succesvol doordat het openbaar ministerie zich verzekerd heeft van de hulp van particuliere banken die vrijwillig inlichtingen geven.

In het onderzoek dat zich richt op de ontmanteling van het uit Suriname en de Antillen opererende cocaïnekartel, is het afgelopen jaar tegen een groot aantal invloedrijke Surinamers een gerechtelijk vooronderzoek geopend. Tot de verdachten behoren onder anderen de ex-president van de Surinaamse bank Goedschalk, belangrijke Surinaamse politici als Sardjoe en Jessurun en verscheidene prominente zakenlieden en rijsthandelaren.

Volgens de Haagse officier van justitie N. Zandbergen is “het niet te verwachten” dat er in de nabije toekomst nog meer omvangrijke huiszoekingsacties zullen volgen. “De politie is nu bezig de stukjes van een grote legpuzzel in elkaar te passen”.

De politie heeft “om tactische redenen” nog geen aanhoudingen verricht. Bij de acties die deze week zijn uitgevoerd is opnieuw niet samengewerkt met de Surinaamse justitie om het uitlekken van informatie te voorkomen.

    • Marcel Haenen