Handelaar Geldermann sluit kantoor in Rotterdam

ROTTERDAM, 24 JUNI. De termijnhandelaar Geldermann in Rotterdam is gesloten door de gelijknamige moedermaatschappij in de Verenigde Staten. Geldermann raakte begin dit jaar in opspraak door de betrokkenheid van een werknemer bij de witwas-affaire rond het effectenhuis Nusse Brink.

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft bevestigd, dat de vergunning van de termijnhandelaar op 7 juni is ingetrokken op verzoek van Geldermann. “Eind mei kregen wij van Geldermann de schriftelijke mededeling, dat de activiteiten waren gestaakt. De normale procedure is dan dat de vergunning wordt beëindigd”, zegt de STE-woordvoerster.

Op het hoofdkantoor van Geldermann in Chicago was de afgelopen dagen niemand bereikbaar voor commentaar, terwijl bij de Rotterdamse vestiging de telefoon niet wordt beantwoord. Het kantoor in Rotterdam, waar zes mensen werkten, is op 2 mei officieel geliquideerd. Directeur G. van Dam is al op 31 maart opgestapt en vertrokken naar een nieuwe Britse werkgever.

Geldermann ontsloeg in begin dit jaar een 47-jarige handelaar, omdat deze de interne regels had overtreden. Nusse Brink voerde tot het faillissement van augustus vorig jaar enkele honderden valuta-transacties uit via een rekening bij Geldermann, die door de medewerker werd beheerd. Tegelijkertijd had valutahandelaar privé een effectenrekening bij Nusse Brink.

Deze rekening leek ook een rol te hebben gespeeld in de witwasactiviteiten van Nusse Brink voor twee drugshandelaren, die vorig jaar bekend werden. Winstgevende effectentransacties werden geboekt op de rekening van de criminele cliënten, terwijl de verliesgevende transacties terecht kwamen op de rekeningen van een brievenbusmaatschappij en die van de valutahandelaar. De tekorten op de rekeningen werden aangevuld met contant geld, dat waarschijnlijk afkomstig was van de criminelen. Toen de privé-rekening aan het licht kwam, werd de handelaar onmiddellijk geschorst en iets later ontslagen.

    • Karel Berkhout