Expansie Gist-brocades in India

NEW DELHI, 24 JUNI. Het bedrijf Max GB, waarin het Nederlandse Gist-brocades voor vijftig procent deelneemt, heeft begin deze week overeenstemming bereikt met Hindustan Antibiotics Ltd (HAL) over de oprichting van een nieuwe onderneming. Deze zal het grootste deel van de Indiase produktie van penicilline voor haar rekening nemen.

Op het ogenblik beheerst HAL ongeveer twee derde deel van de totale Indiase penicilline-produktie. Bronnen bij Max GB verklaarden gisteren dat het nieuwe bedrijf met hulp van de technologie van Gist-brocades de omzet binnen twee jaar minimaal hoopt te verdubbelen. De omzet van HAL beloopt thans omgerekend circa vijftig miljoen gulden. Gist-brocades geldt als de grootste penicilline-producent ter wereld.

De fabrieken van het nieuwe bedrijf zullen evenals die van HAL in de stad Pune, niet ver van Bombay, gevestigd blijven. De bedrijfsvoering zal echter in de toekomst vanuit de hoofdstad New Delhi geschieden, waar Max GB zetelt. Gist-brocades ging twee jaar geleden in zee met Max India, een pharmaceutisch bedrijf dat zelf veel penicilline afneemt.

Max GB verkeerde al geruim tijd in onderhandeling met HAL, dat volledig eigendom van de Indiase overheid is. Aangezien de produktie bij HAL stagneerde, was het bedrijf op zoek naar een partner die moderne technologie kon leveren. Behalve Max GB waren er meer gegadigden, waaronder het grote Duitse chemie-concern Hoechst. Eerder dit jaar had Hoechst zich echter teruggetrokken en bleef Max GB als enige serieuze kandidaat over.

    • Floris van Straaten